Idag är det exakt 40 år sedan Stjärnornas krig hade premiär i Sverige, en bemärkelsedag som vi ju måste fira lite extra. Vi behöver ju inte förklara för er vad filmen har betytt varken för fans i hela världen eller för filmindustrin i stort, för det är ju i princip det enda vi pratar om annars dagligen, eller hur? Vi kan bara konstatera att det finns ett tydligt före Stjärnornas Krig och ett efter Stjärnornas Krig där ingenting längre var sig riktigt likt.

Förr kom filmer alltid något år senare från Hollywood till Sverige. Att vi får dem samma dag, eller till och med några dagar före som nu är en ny företeelse. Det dröjde bara sju månader för Stjärnornas krig att komma till storstan, så inte alltför lång väntan vid jämförelse. Östersund, och sannolik stora delar av landet fick vänta till sensommaren 1978 dock. Ryktet om filmen hade så klart redan nått oss, framgången var ett faktum då filmen redan spelat in nästan 200 miljoner dollar i Amerika. Hur togs filmen emot av kritiker och publik här då? Ja, det var så klart succé, men i ett sömnigt vintersverige så hördes en viss tveksamhet inför "spektaklet" i vissa fall, och ren aversion i många fall.

I Sveriges Radios reportage från dagen efter premiären hörs publikreaktioner som "... man fick sympati för robotarna, det har du aldrig varit med om (va)?" men också - "... förstörelsemani" och "... knappast en familjefilm".

Du kan höra hela inslaget på Sveriges Radios web via länken här nedanför - Jarl Alfredius rapporterar från "rymdfilmpremiär" i Ekot.

Vi får tänka oss tillbaka till ett utpräglat socialistiskt Sverige där USA – mitt under kalla kriget och bara några år efter Vietnamnkriget – inte stod så hemskt högt i kurs. Media rapporterade i många fall med viss skepsis om populärkultur (läs skräpkultur) från andra sidan Atlanten.

Den mest spektakulära sågningen av det här ytliga, kapitalistiska spektaklet stod kanske tidningen Arbetaren för. Johan Ehrenberg som stod för recensionen den gången skrev ganska nyligen en underbar självrannsakande text i tidningen ETC, "Sågade du verkligen Star Wars?". Det är väldigt kul läsning med bevingade ord som: 

“Till slut till dig som ändå vill gå och se en science fiction-film. Vänta ett tag, och släng inte ut pengar på denna western-riddar-saga. Kanske nån filmstudio kör “År 2001“ eller liknande. Snart borde det väl komma riktig och bra science-fiction även på biodukarna. Och så jävla bråttom är det väl inte att kasta 17,50 kr i sjön.“

Hela texten hittar du här - ETC - Sågade du verkligen Star Wars?

Klicka dig vidare därifrån och läs orginareccensionen också, det är rent guld.

En annan fantastisk klassiker på temat passiv-aggressiv sågning är ett inslag i Sveriges Television från mars 1979 "Leka för livet" där Algas VD Hans Barnekow får svara på en del kritiska frågor om huruvida "Star War" leksaker är lämpliga för barn eller ej. Det fantastiska inslaget kan du se på Öppet Arkiv via länken här nedanför, vi kan inte rekommendera det nog!

"Leka för Livet" på oppetarkiv.se


De fyra stora dagstidningarna lät sig inte heller övertygas i första taget. I Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet kan recensenterna inte se värdet i den lekfulla rymdoperan. De fastnar i att som sci-fi så borde filmen ha en tydligare samtidskritisk kommentar. Att Stjärnornas krig inte är sci-fi (eller SF-film) alls verkar ingen våga tänka riktigt än. Jörgen Blom i Aftonbladet är dock något på spåret när han konstaterar att Stjärnornas Krig "...kan alltså bli en klassiker som man bygger riktiga SF-filmer på i framtiden." Att George Lucas film är ett tekniskt mästerverk undgår ingen. 

"Men jag tycker inte det räcker för att göra den till en bra film. Den är en underlig blandning av lekfullhet och idiotiskt underhållningsvåld, utan riktig stil och styrsel, med fina uppslag som inte fullföljs. Det kunde ha blivit en meningsfull rymdhistoria. Nu blir det mest en apparatblänkande koloss på lerfötter."

Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Men det är kanske inte så lätt att se att under de skickliga modellbyggena i Stjärnornas Krig döljer sig en tämligen trivial historia vilken görs effektiv av tekniska trollerinummer som skulle imponera även på Georges Méliès, fantasifilmen andlige fader. Stjärnornas Krig är årets och nästa års fenomen på filmhimlen, om det råder inget tvivel. Huruvida den kommer att stanna i minnet längre än till nästa publikrekordfilm torde vara mera osäkert."

Hans Schiller i Svenska Dagbladet

"Men tyvärr har Lucas inte tagit med det lilla extra som kan lyfta science-fiction från vanlig enkel underhållning och eskapism till något värdefullare. Han har missat möjligheten att göra en satir, ja det finns inte ens något som griper tag i hjärterötterna på en under denna två timmar långa berättelse. Lucas ska ha läst massor av SF-litteratur för att få ihop manuskriptet. Men han måste ha sållat bort mycket av det bästa. Resultatet har blivit en tekniskt mycket imponerande katalog över hur den avlägsna framtiden kan gestalta sig. Det kan alltså bli en klassiker som man bygger riktiga SF-filmer på i framtiden."

Jörgen Blom i Aftonbladet

Närmast målet skjuter Lasse Bergström i Expressen. Han konstaterar att Stjärnornas Krig är ett fenomen redan då och att den kanske inte är en Sci-Fi, eller beskriver den verklighet vi lever i, där människor faktiskt landat på månen. "Det borde förminska dess attraktionskraft, men det är tydligen tvärtom." Och att George Lucas prickat helt rätt i tiden med sin äventyrsspäckade rymdopera konstaterar han bakvägen när han oförhappandes slår huvvet på spiken i sista meningen – "Framgången vittnar om hur tråkig den andra filmvärlden blivit och hur vårt behov av barnslighet vuxit."

"Stjärnornas Krig är rolig att se, men intressant är den främst som fenomen. I motsats till Blixt Gordon är den gjord i en epok då människor verkligen befar rymden och då månen fått besök av jordvarelser. Det borde förminska dess attraktionskraft, men det är tydligen tvärtom. Förklaringen torde ligga i att filmens skapare George Lucas suveränt bortser från sin egen epok. Stjärnornas Krig speglar enbart filmens och serieteckningens fantastiska värld: den är tidlös som stämningen i ett gammalt biografpalats en söndagseftermiddag.Framgången vittnar om hur tråkig den andra filmvärlden blivit och hur vårt behov av barnslighet vuxit."

Lasse Bergström i Expressen

Allt det här blir ju roligt så här 40 år senare och understryker vilken osannolik framgångssaga Star Wars är. Tack för allt George. Grattis på 40-års dagen Stjärnornas Krig och grattis till alla oss. Dags att korka upp era Magnum Pommac.

 

Källor: ETC. Sveriges Radio. Öppet Arkiv. Svensk Filmdatabas samt ÖP.