Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Diskutera filmerna som utgör Star Wars-sagan.
Användarvisningsbild
Fredrik Jonsson
Administratör
Inlägg: 3132
Blev medlem: 7 september 2004 kl. 16:22
Ort: Stockholm
Kontakt:

Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Fredrik Jonsson » 15 november 2016 kl. 18:18

Prequeltrilogin är sprängfylld med fantastiska små ögonblick som vi älskar varje gång vi ser dem. Vi har valt ut våra tio favoritögonblick från prequeltrilogin.. Det behöver inte nödvändigtvis vara de största eller mest välkända scenerna, även om sådant så klart också är med. Vår utgångspunkt har istället varit att hitta några av alla små guldkorn som vi tycker är extra bra. Vi har inte rangordnat ögonblicken utan presenterar dem i stället i kronologisk ordning.

När ni läst i genom vår lista vill vi gärna att ni kommer med era egna åsikter. Håller ni med oss om de scener vi valt ut? Vi vill gärna att ni även fyller på med era favoritögonblick i kommentarsfälten under artikeln.

 

Bild

Ljussabeln genom dörren

De två jediriddarna Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi har i hemlighet sänts till Naboo för att med diplomati lösa konflikten som föranlett Handelsfederationens blockad av planeten. Det hela spårar snart ut när de neimodianska ledarna försöker döda jediriddarna. Qui-Gon och hans padawan är dock fast beslutsamma om att nå fram till ledarna, även om en skottdörr råkar vara i vägen.

Oavsett i vilken ordning du ser filmerna så visar den här scenen upp ett användningsområde för ljussabeln som vi aldrig tidigare sett. Inom loppet av de första minuterna får vi se exempel på en av sagans mest okonventionella jediriddare. Vissa scener fungerar bara för att de är riktigt häftiga, och det är inget fel med det.

 

Bild

Podrace

Jediriddarna och drottningen av Naboo tvingas till okonventionella metoder för att ta sig till Coruscant. De måste satsa hela sin framtid på en seger i Tatooines kapsellopp. Det är snabbt, farligt och brutalt. Men det finns ett hopp i den unge slavpojken Anakin Skywalker.

Den för inte fram filmens handling nämnvärt mycket. Men det är onekligen en av de bästa och mest spännande actionscenerna i hela prequeltrilogin, dessutom är scenens CGI spektakulär än idag.  Är det något prequelfilmerna ska hyllas för så är det dess förmåga att sömlöst expandera dess många världar. Vi har varit bekanta med Tatooine sedan 1977, och sedan 1999 har podrace varit en lika naturlig del av ökenplaneten som dess tvillingsolar.

 

Bild

Darth Maul gör entré

Jediriddarna och drottning Amidala försöker återta palatset i Theed och fånga vicekonungen. De kämpar sig genom en hangar full av stridsdroider och närmar sig de två tunga metalldörrarna som leder in i palatset. Innan de når fram öppnas dörrarna. På andra sidan står djävulen personifierad.

Darth Mauls entré tillhör en av de bästa. Den är inte bara mäktig utan också mycket skickligt hanterad av George Lucas och John Williams. Trots att vi redan har sett honom mer än en handfull gånger i filmen så är det här – i slutet av filmen – hans stora introduktion. Inga ord behöver yttras. Bilderna och musiken säger allt vi behöver veta.

 

Bild

Jango möter Obi-Wan

Obi-Wan Kenobi har följt spåret av en mördare till den mystiska planeten Kamino. Där introduceras han för prisjägaren Jango Fett och hans son.

När Obi-Wan går in i Jangos lägenhet vet han genast att det är den man han söker. Jango vet genast varför jedin är där. Det finns en underliggande realism som avslöjas genom deras hövlighet mot varandra. Dialogen är väldigt korthuggen och skarp. Anspänning är slående. Sedan följer en av sagans hårdaste slagsmål mellan de två.

  

Bild

Shmis begravning

Anakin sitter på knä framför sin moders grav. Han var inte tillräckligt stark för att rädda henne. Han var inte stark nog. Men han lovar att han inte ska misslyckas igen.

Det kan tyckas vara en anspråkslös scen. Anakin går inte över till den mörka sidan förrän i nästa film, men redan här etableras det tema – själva grundstenen i hans fall – som får honom att ta steget. Föga vet Anakin vad hans känslomässiga löfte kommer få för konsekvenser. Ett fantastiskt litet exempel på hur George Lucas placerar ur ledtrådar i sina filmer som inte betalar sig förrän långt senare.

 

Bild

Dammolnet

Klonkriget har börjat. Vid slaget om Geonosis möts de separatistiska droiderna mot Repulikens kloner i det första stora slaget. Handelsfederationens skepp försöker fly från planeten men skjuts ner av Republiken och störtar ner till marken. Nedslaget river upp ett enormt moln av sand, grus och damm.

Egentligen finns det så otroligt mycket som vi gillar med slaget om Genonosis. Men vi väljer att lyfta fram det här korta klippet som illustrerar krigets mer skitiga sida. Dessutom är det riktigt häftigt när allt man ser bara är de olikfärgade laserskotten som skjuts åt olika håll.

 

Bild

Anakin och Padmé på verandan

Anakin plågas återigen av mördrömmar. Den här gången handlar de om att hans hustru dör i barnsäng. Rädd över att de ska besannas tvekar han först att berätta för henne – eller någon annan –  om sina mörka visioner.

Anakins och Padmés kärlekshistoria har stundom fått kritik för att vara för romantiserad. I Episod III är den betydligt mer nedtonad och även betydligt bättre gestaltad. Lägg märke till Hayden Christensens skådespeleri där han diskret hämtar inspiration i sitt sätt att tala och röra sig direkt från Darth Vader i originaltrilogin. Dessutom har Coruscant aldrig sett så vacker ut som den gör här.

 

Bild

Padmés grubbel

Solen går ner över Coruscant, och kanske även hela galaxen. Anakin står ensam kvar i jediordens mittpunkt. Han har ställts inför ett omöjligt val. Ska han välja jediorden eller Palpatine? Ska han välja det han vet är rätt eller det han innerst inne vill? Ska han rädda livet på sina vänner eller den han älskar? I en annan del av den ändlösa staden står Padmé och bevittnar Anakins dilemma.

Scenen beskrivs som typisk för George Lucas. Han har länge hävdat att Star Wars är stumfilmer där dialogen egentligen inte spelar någon roll. Här löper han linan ut. Helt utan dialog och ljudeffekter är den lika kuslig som den är vacker.

 

Bild

Operascenen

Det är den slutgiltiga pusselbiten i Palpatines plan att locka Anakin Skywalker till den mörka sidan. I skydd av salongsmörkret berättar han den fascinerande tragedin om Darth Plagueis den vise.

Darth Plagueis var en av sithernas mörka lorder. Han var så mäktig och vis att han kunde använda Kraften för att påverka midichlorianerna för att skapa liv. Han hade sån kunskap om den mörka sidan att han kunde undanhålla de han älskade från döden.

Det antyds inte bara att det finns en möjlighet att lura döden, utan att även Anakin skapades av sitherna. Och till och med de tidigare så bespottade midichlorianerna blev plötsligt mycket intressantare.

 

Bild

Order 66

Tiden har kommit. Palpatine sätter spiken i kistan för jediriddarna när han utfärdar order 66. Runt om i galaxen vänder sig klonsoldaterna – som tidigare kämpat sida vid sida med jediriddarna – mot dem.

Sagans kanske mest tragiska scen är även en av dess allra vackraste. I ett flera minuter långt visuellt och musikaliskt medley färdas vi till många hörn av galaxen och får bevittna hur jediriddarna – väktarna av fred och rättvisa i galaxen – möter sina öden. Än idag får vi en klump i halsen varje gång vi ser scenen.
Visa nyheten som publikation.
[i]"Everything is going as planned"[/i]

Användarvisningsbild
Carlos
Wompråtta
Inlägg: 8
Blev medlem: 2 november 2012 kl. 13:50
Ort: Nar Shaddaa

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Carlos » 26 november 2016 kl. 18:04

Bra val av ögonblick, tycker själv att scenerna med Jedi-rådet var väldigt intressanta..

Bild

Var även kul att se de skärrade nemoidianerna, när de blev manipulerade av Sidious.
:oops: :oops:

Bild

Att Jabba o company fick vara med, gillade jag starkt också! :D

Bild

Användarvisningsbild
Dark-lord
Jedirådsmedlem
Inlägg: 5325
Blev medlem: 29 december 2009 kl. 21:56
Ort: Örebro

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Dark-lord » 29 november 2016 kl. 16:35

Hmm... varför detta ständiga tjat om Prequel Trilogin nu helt plötsligt? Något tema? Har inget emot det, bara nyfiken.

Vissa av ögonblicken som valts ut tycker jag personligen var lite opassande, många rentav dåliga scener, så som "Shmis begravning" ni tog upp. Tycker Haydens skådespel b.la. förstör den scenen("I miss you.... SO MUCH!"), sen scenen där Jango pratar med Obi-Wan känns för mig som ett lite udda val. Ingen varken långvarig eller viktig scen, och den hemska CGI-Kaminoanen vi ser i bakgrunden får mig att rysa bara utav att se bilden. Nämnda slagsmål hade nog kunnat ersätta ögonblicket ni tog upp.

Roligt att "Jabba-scenen" togs upp av personen ovan också, ett av de, enligt mig, löjligaste försöken till fan-service. Jabba hade verkligen ingenting i PT att göra utöver att figurera som igenkänningsobjekt från Return of the Jedi.

Jag skulle ärligt talat tro att det finns moment från PT som är bra mer önskade på en lista än vissa av de som är med på denna, men det är inte för att säga att alla era val är dåliga. Jag är ju själv inget fan utav Prequel Trilogin, så min bedömning kanske inte är lika rättvis, eftersom listan förmodligen främst riktar sig till de som är.
“This will be a day long remembered. It has seen the end of Kenobi, it will soon see the end of the rebellion.”

Användarvisningsbild
Darth Lars
Droid
Inlägg: 138
Blev medlem: 29 maj 2005 kl. 17:07
Ort: Stockholm

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Darth Lars » 29 november 2016 kl. 17:11

Fredrik Jonsson skrev: Podrace
Repliken "I don't care what universe you're from, that's got to hurt." när en pod-racer krashade och dog är det lägsta av det längsta i hela filmen och varför jag brukar nämna Fode/Beed som den karaktär jag ogillar mest.
Fredrik Jonsson skrev: Dammolnet
Infanteriets totala brist på taktik. ("gå rakt fram och skjut") Tusenfoting-walker-kanon.
Fredrik Jonsson skrev: Padmés grubbel
Med den minst Star Wars-aktiga musiken i hela trilogin.
When your face is a prune, action goes BOOM!

Användarvisningsbild
Dark-lord
Jedirådsmedlem
Inlägg: 5325
Blev medlem: 29 december 2009 kl. 21:56
Ort: Örebro

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Dark-lord » 29 november 2016 kl. 22:09

Darth Lars skrev:
Fredrik Jonsson skrev:
Fredrik Jonsson skrev: Dammolnet
Infanteriets totala brist på taktik. ("gå rakt fram och skjut") Tusenfoting-walker-kanon.

Det som för mig drar ner det slaget är hur det inte finns något direkt mål med det hela. Lite som du säger, "gå fram och skjut", stora arméer som pucklar på varandra. Inget "Vi måste ta ner Imperiets Walkers för att rebellerna ska få tid att fly från Hoth", "Vi måste förstöra Dödsstjärnan", "Vi måste ta ner sköldgeneratorn så att Dödsstjärnan kan anfallas". Bara ögongodis utan substans utan karaktärer vi bryr oss om det minsta inblandade.

Jag håller dock inte med angående musikstycket du ogillade, John Williams briljerade som vanligt. En av de få scenerna, så som denna lista säger, där man är subtil i Prequel Trilogin också. Talar genom handling och bildspråk snarare än att behöva berätta allt som sker. Men visst låter den inte som de energifulla och snabba styckena vi ofta associerar med Star Wars. Det var något som passade för just denna scen, även om Anakins fall var riktigt dåligt skrivet, så lyckades man ge en känsla av hopplöshet och förtvivlan mellan de båda parterna i denna scen.
“This will be a day long remembered. It has seen the end of Kenobi, it will soon see the end of the rebellion.”

Användarvisningsbild
Wilfer88
Administratör
Inlägg: 3906
Blev medlem: 19 mars 2005 kl. 11:27

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Wilfer88 » 29 november 2016 kl. 23:06

Maul o opera-scenen kändes viktigast för mig. Podraces o slaget på Geonosis var andra fina träffar man minns väl.

Något jag själv saknar från listan är dock Anakin vs Obi-Wan. Det var en storslagen, härlig och välgjord duell som kanske inte riktigt nådde full potential pga hur den klipptes ihop med Yoda vs Palpatine. Men otroligt minnesvärd ändå.
Always two, there are. No more, no less. A master, and an apprentice

Användarvisningsbild
Darth Worgen
Jedimästare
Inlägg: 3102
Blev medlem: 5 december 2009 kl. 14:12

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Darth Worgen » 1 december 2016 kl. 18:00

Jag tycker om alla lightsaber-striderna i prequel-trilogin, och några fler saker - t.ex. början av Revenge of the Sith (den med Obi-Wan, Anakin, Palpatine, Grievous, Dooku, rymdskepp osv.). Och utan denna början hade det fattats något i filmernas handling, då Obi-Wan i originalfilmen säger "He was the best star pilot in the galaxy, and a cunning warrior. I understand that you've become quite a good pilot yourself." och även "And he was a good friend.".

Användarvisningsbild
Darth Lars
Droid
Inlägg: 138
Blev medlem: 29 maj 2005 kl. 17:07
Ort: Stockholm

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Darth Lars » 3 december 2016 kl. 15:33

Förresten, annars gillar jag nästan allt med Palpatine. Ian McDiarmid är den enda stjärna som sken i den här trilogin.

I TPM gillade jag inledningen fram tills att de landar på Naboo, och sedan ljussabelstriden.
Rymdslaget mellan Obi-Wan och Fett i AOTC.
Musiken i slutet av ROTS, där John Williams blandar Funeral Theme och Imperial March, annars var ROTS den film jag gillade minst fram till TFA.
When your face is a prune, action goes BOOM!

Användarvisningsbild
Dark-lord
Jedirådsmedlem
Inlägg: 5325
Blev medlem: 29 december 2009 kl. 21:56
Ort: Örebro

Re: Våra favoritögonblick från prequeltrilogin

Inlägg av Dark-lord » 4 december 2016 kl. 13:23

Darth Lars skrev:Förresten, annars gillar jag nästan allt med Palpatine. Ian McDiarmid är den enda stjärna som sken i den här trilogin.

I TPM gillade jag inledningen fram tills att de landar på Naboo, och sedan ljussabelstriden.
Rymdslaget mellan Obi-Wan och Fett i AOTC.
Musiken i slutet av ROTS, där John Williams blandar Funeral Theme och Imperial March, annars var ROTS den film jag gillade minst fram till TFA.
Du är absolut i minoriteten om du inte gillar PT, men samtidigt tycker The Force Awakens var en sämre film. Men inga fel med att vara det.

Kan till viss del hålla med om McDiarmid, han gjorde ett bra jobb, främst i början av Revenge of the Sith, men sen efter det att han duellerat och blivit deformerad misslyckas de helt med att porträttera honom. Det är inte McDiarmids fel, utan manuset som tvingar honom bete sig som en parodi av Kejsaren i Return of the Jedi .
“This will be a day long remembered. It has seen the end of Kenobi, it will soon see the end of the rebellion.”

Skriv svar