Star Wars-filmerna tillhör några av de mest klassiska i filmhistorien och även inom populärkulturen i stort. Trots att det nu gått över 40 år sedan den första filmen släpptes är Star Wars fortfarande i högstra grad levande. Star Wars har förstås även haft en stor inverkan på andra delar av populärkulturen, vilket vi tänkte kika lite närmare på här.

 

Första moderna blockbustern

Att Star Wars över huvud taget skulle bli så stor som den blev var det nog ingen som kunde ana när den första filmen gick upp på vita duken i maj 1977, inte ens George Lucas själv. Storslagna rymdäventyr var verkligen inget som låg i tiden utan istället var det smalare filmer som Taxi Driver, Annie Hall och Apocalypse Now som dominerade filmvärlden.

Men, Star Wars blev som bekant en jättesuccé och blev även modellen för den moderna blockbustern. Detta gjorde också att Hollywood började satsa allt mer på specialeffekter samt olika former av merchandise.

Källa: 'George Lucas 2013' av raymond twist via Wikipedia (CC BY 2.0)

 

Peter Griffin som Han Solo

Star Wars-referenser och parodier har genom åren också dykt upp otaliga gånger i andra filmer och TV-serier. Dock finns det nog ingen film eller TV-serie som slår Family Guy som gjort hela tre parodier, ett avsnitt för var och en av de tre första filmerna. Något som inte är så konstigt med tanke på att Family Guy-skaparen Seth MacFarlane själv är ett stort fan av Star Wars.

I rollen som Luke Skywalker ser vi sonen Chris Griffin medan Peter Griffin är Han Solo. Mamma Lois är prinsessan Leia medan Stewie ses i rollen som Darth Vader. Hunden Brian är passande nog Chewbacca medan Quagmire och Cleveland figurerar som C-3PO respektive R2-D2.

Källa: 'Seth MacFarlane' av Gage Skidmore via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

 

Givetvis har det genom åren också släppts en hel uppsjö med Star Wars-relaterade TV- och datorspel. Det första kom redan 1982 när spelet Star Wars: The Empire Strikes Back släpptes till Atari 2600.

Runt tio år senare släpptes även ett antal Star Wars-spel till Nintendo- och Sega-konsoler och 2005 kom även Lego Star Wars. Själva legot i sig lanserades år 1999.

Som många andra kända filmer och filmserier har Star Wars givetvis även förärats med olika typer av spel som tidigare gick att hitta i Las Vegas.

Men, med tanke på att de två senaste Star Wars-filmerna blivit sådana enorma succéer lär det nog inte dröja innan vi får se något spel som är baserat på Star Wars på någon sajt på nätet. Framför allt med tanke på att det redan finns olika spel baserade på en rad andra filmer som till exempel Jurassic Park och Gudfadern. För den som är nyfiken liknar de här spelen inte alls de gamla klassiska enarmade banditerna även om många av de fortfarande har den klassiska femhjulslayouten.

 

"May the fourth be with you"

Star Wars har förstås även gett oss en rad näst intill bevingade ord, som till exempel "Luke, I am your father, "Evil empire" och kanske framför allt "May the force be with you", en replik som titt som tätt återkommer i filmer och TV-serier.

En annat tecken på Star Wars enorma påverkan är att det till och med finns en särskild Star Wars-dag som firas 4 maj varje år. Med andra ord, "May the Fourth be with you".