Det förvånar nog ingen att det finns mängder av minnessaker, kläder och andra produkter med temat Star Wars. De flesta har säkert stött på allt från mjukdjur och t-shirts till lego och figurer. Men det är nog inte lika många som har sett en wampa-matta, en Han Solo-kyl eller ett par Chewbacca-leggings.

För att ge er en bild av vad man kan hitta för knasiga saker med temat Star Wars, har vi valt att lista några av de mest omtyckta och märkliga sakerna. Den som trodde att hen hade sett allt, har förmodligen missat ett par av följande saker. 

Och för den som undrar: en wampa är ”snövarelsen” som Luke Skywalker stöter på i Episod V. 

 

Kläder och skor

Det finns mängder av t-shirts och tröjor som har tryck eller text från de olika episoderna. Men det finns också mer utmärkande och kreativa skapelser. Det finns till exempel leggings som ser ut som Chewbaccas håriga ben. Det finns damskor vars klackar är ljussablar, eller som har formen av de kända figurerna: såsom storm troopers eller Darth Vader. Det råder ingen brist på kläder med Star Wars-tema och ju mer man letar desto galnare och mer unika kläder och accessoarer kan man hitta. 

 

("star wars shirts (CC BY-SA 2.0) tagen av radiobread.)

 

Bordsspel och dataspel

Det finns fler Star Wars-spel än svenska DICE:s tv-spelserie Star Wars Battlefront, och man kan hitta allt från memory och kortlekar, samt flera mobil- och dataspel. Star Wars är heller inte den enda filmserien som man har gjort spel av. Många spelare tycker om att veta vad de får när de testar nya spel, och fler väljer att spela spel som har ett välkänt tema eller handling. Det är därför spelsajter ofta väljer att ta in slotsspel med filmtema i sina utbud, och eftersom det är så höga förväntningar på spel med kända teman, är dessa ofta väldigt bra. 

 

Möbler och inredning

Precis som med kläder finns det mängder av handdukar, lakan och andra textilier som har tryck eller mönster som för tankarna till en ”galax långt, långt bort…”. Men det finns också möbler och större inredning. 

Vad sägs om en säng som ser ut som ser ut som en av vingarna på Årtusendefalken? Och nej, dessa sängar görs inte bara i barnmodeller – de finns även som dubbelsängar. Den som vill ha en mini-kyl intill favoritfåtöljen när man sitter och läser Star Wars- böcker eller serietidningar, kan även hitta en version med en dörr som ser ut den form Han Solo frös in i episod V. 

 

("Lego Star Wars - Chewacca" (CC BY-SA 2.0) tagen av bueno.net.)

 

Figuriner

Det finns mängder av figuriner, och modeller från franchisen, och byggsatserna från danska Lego är de vanligast förekommande. Men det finns också modeller och figurer som har ett enormt samlarvärde. Nyligen såldes en knappa 10 centimeter hög figur föreställande prisjägaren Boba Fett för 294 000 kr. Boba Fett har sedan han först uppdagades i filmerna varit en het samlarfigur, och en annan modell såldes tidigare i år för en liknande summa på en auktion i London.