Att Star Wars-världen ständigt växer med fler filmer, fler karaktärer, serier och världar är ett faktum. Spelen som kommer ut till konsol och PC blir bara bättre och snart kan man nästan kliva in i de olika världarna med hjälp av tekniker som VR och AR. Men trots att både film och spel blir allt mer innovativa och teknologiskt avancerade, finns det fortfarande en marknad för brädspel. Faktum är att de har pånyttfötts och det finns både strategiska stridsspel som äldre klassiker som har klätts i Star Wars-skrud. 

 

Mästerskap i Armada och Destiny

Vad finns det då för Star Wars-brädspel? De absolut största är Star Wars: Armada och Star Wars: Destiny. Båda spelen är utvecklade av företaget Fantasy Flight Games och spelas med två spelare. Än så länge finns spelen enbart på engelska. 

I det förstnämnda spelet spelar man som amiraler för antingen Imperial Navy eller Rebel Alliance. Det taktiska spelet går sedan ut på att man ska styra sina respektive flottiljer och ledningsskepp genom slagfältet och vinna striden. Det andra spelet, Destiny, är också ett taktiskt spel där olika karaktärer strider tillsammans mot sina fiender. Spelet är ett kombinerat kort- och tärningsspel och alla karaktärer har olika färdigheter. I det här spelet kan karaktärer från flera olika filmer strida tillsammans, och mot varandra. 

Båda dessa spelen var i centrum under våren i Östersund då två stora mästerskap hölls. Mängder av folk hade samlats för att se det regionalmästerskapet och det var en riktig Star Wars-fest. 

 

Digitala spel dominerar

Med det sagt ska man inte tro att teve- och dataspel kommer att få konkurrens av bräd- och kortspel. Det är fortfarande de digitala spelen som det satsas på mest. Battlefront-spelen är några av de mest sålda genom tiderna och spelen Force Awakens och The Old Republic, såväl som samtliga spel från Lego Star Wars, är fortfarande storsäljare. I takt med internets utveckling har spelandet blivit mycket mer än bara spel. Det har blivit ett sätt att kommunicera med andra samt ett sätt att slappna av. De digitala spelen är också tillgängligare och spelar man via en smarttelefon kan man enkelt ladda ned spelappar från allt ifrån spelsajter som mr green till spelstudios som Nintendo och Rovio. 

 

Källa: "Star Wars : The Old Republic" (CC BY-ND 2.0) tagen av HiP 1.

 

Klassiker i Star Wars-tema

Det finns givetvis fler ”icke digitala” spel som utspelar sig i Star Wars-världen, varav några är klassiska spel som har fått ett nytt utseende. Förutom att det finns kortlekar som har Star Wars-klädda kungar och knektar, memory-spel och tärningar, så finns det versioner av spel som Risk, Monopol och Sänka skepp vars spelplaner har fått ett nytt utseende med scener tagna från Disneys stora franchise. Det finns också schackbräden som har stormtroopers som bönder istället för de vanliga svarta och vita pjäserna.

 

Källa: ("Lego Star Wars Chess Set" (CC BY-SA 2.0) tagen av levork.)

Det finns mängder av Star Wars-inspirerade spel att hitta i välsorterade butiker och på nätet. Brädspelen kan även vara ett bra brejk från mobiler och datorer, och faktiskt vara ganska roliga att spela tillsammans med vänner och familj.