Sedan 2015 har Disney inte legat på latsidan med att släppa Star Wars-filmer. Flera av filmerna nådde som bekant stora framgångar och det har gjort att Disney insett att de kanske gjorde för mycket och för snabbt, och har därför bestämt sig för att sakta ner något på tempot med nya filmer och annan marknadsföring av våra älskade rymdfilmer. Bob Iger, som är VD för Disney, lugnar oss dock något genom beskedet att de naturligtvis inte kommer sluta producera nya filmer, däremot kommer de bli mer noggranna med tidpunkterna för nya släpp i fortsättningen och begränsa franchising av sina karaktärer. Det här förklarar möjligtvis en del andra saker som vi tagit upp tidigare. 

"Bob Iger- World of Color Premiere - Disn" (CC BY-SA 2.0) av hyku

För ett kort tag sedan berättade vi om att spelet Star Wars Trilogy som lanserats på casinon drogs tillbaka. Det rådde många tankar kring varför spelet plötsligt skulle dras bort från marknaden och många gissade att det kunde bero på att en orsak var ett bristande intresse. Dock kan man ganska lätt utröna att orsaken till att spelautomaterna dragits tillbaka har sin grund i en process som redan pågått i många år. Disney är medvetna om att många av deras karaktärer är familjevänliga och de vill inte upplåta sina karaktärer till spel om pengar som kan locka barn. Det är fullt förståeligt och går väl ihop med det varumärke företaget har byggt upp, samtidigt som det förklarar varför det numera finns ett mindre utbud av spelautomater med Star Wars-teman än det funnits tidigare. 

Det här innebär däremot inte att det inte kommer gå att hitta spel som är inspirerade av Star Wars på olika sätt. Det som däremot är ett faktum är att spelen i framtiden antagligen inte kommer ha precis de karaktärerna som tillhör Disney, just på grund av rättigheterna och Disneys affärsplan. Men, det är inget att hänga läpp över om man gillar att spela på nätet. Redan 2013 lanserade det svenska företaget NetEnt spelautomaten Space Wars, och ja - lägg märke till likheterna med Star Wars i namnet. Det här spelet är mer lekfullt och färgglatt än de tidigare Star Wars-automaterna, men visst finns det likheter. Här möter man både speciella utomjordingar, meteoriter och rymdskepp av olika slag. Det här är bara ett exempel av många på slots som påminner om filmerna men som är utvecklat så att det inte ska uppstå några rättighetsbråk med Disney. NetEnt är en etablerad spelutvecklare som bland annat finns hos Duelz, så att hitta spelet lär inte vara några konstigheter om man själv vill jämföra det med filmerna.

Den senaste tiden har Disney valt att avsluta flera samarbeten, bland annat med Netflix vilket självklart är tråkigt för alla som gillat att använda tjänsten för att streama Star Wars. Om det beslutet menade Bob Iger att företaget har en möjlighet att nå sina kunder direkt. Kort sagt har Disneys grepp om alla delar som ingår i deras varumärke knutits åt rejält, något som också gör det spännande att se i vilka sammanhang vi kommer se alla Star Wars-karaktärer i framtiden. Om Disney kommer ta beslut om ytterligare samarbeten än de som redan avslutats är i dagsläget oklart, men vi följer utvecklingen och får se vad framtiden har att bjuda på.