Hyllningarna är många. Fanbasen är större än någonsin. Men hur är det med de faktiska priserna? Star Wars: The Last Jedi var nominerad i fem kategorier till förra årets upplaga av Oscarsgalan men lyckades inte vinna en enda kategori. Orättvist kan många tycka, men konkurrensen var helt enkelt för hög den här gången. Däremot har flera av de tidigare episoderna vunnit fina priser, och detsamma gäller spelen.

(Källa: Unsplash)

 

Alltid Oscarsnominerade

Oscarsgalan är den mest prestigefyllda filmfestivalen och priserna som alla regissörer vill vinna är priset för bästa film eller bästa regi. Men än så länge har ingen av Star Wars-filmerna vunnit i dessa kategorier, men de har vunnit i flera andra. Den första filmen Star Wars: A New Hope var nominerad till hela tio kategorier, och lyckades vinna sex av dem: bästa filmmusik, bästa ljud, bästa specialeffekter, bästa kostym, bästa klippning, bästa scenografi och Ben Burtt fick pris för särskilda prestationer. Empire Strikes Back nominerades till tre Oscar, men vann bara i kategorin för bästa ljud. Sedan dess har samtliga filmer, inklusive spin-offs som Rouge One: A Star Wars Story, nominerats men inte vunnit. 

Utöver Oscarspriserna har John Williams, som alla vet ligger bakom musiken i Star Wars, vunnit BAFTAS och Golden Globes för sitt arbete med filmserien. Däremot har han sagt att episod XI blir hans sista Star Wars-film, men det behöver inte betyda slutet för musikpriserna. Svenske Ludwig Göransson, som nyligen vann en Oscar för musiken till Black Panther, kommer att göra musiken till den kommande serien The Mandalorian.

(Källa: Unsplash)

George Lucas – Star Wars-imperiets fader – har inte lämnats utanför hyllningarna. 2005 tilldelades han ett Life Achievement Award från det amerikanska filminstitutet för sitt bidrag till internationell film. Men han har ännu ingen Oscarsstatyett. 

 

Flerfaldiga vinnare av ”Årets spel”

Med handen på hjärtat finns det få serier som har gett upphov till så många spel som Star Wars. Det första var ett arkadspel från 1983 och titlarna har sedan dess varierat från LEGO-serierna till Starfighter- och Galaxies-serierna. Battlefront- och Old Republic-serierna var de mest hyllade, varav Star Wars: Knights of the Old Republic vann ”årets spel” under BAFTA Game Award, Glow Award och Game Developers Chioce Award och anses vara tidernas bästa Star Wars-spel. Nyversionen av Battlefront (2015) har kallats för ett visuellt mästerverk och det både vann och nominerades till flera spelpriser. Det var den svenska spelstudion DICE som låg bakom Star Wars: Battlefront och de är ett av flera spelföretag från Sverige som har hyllats och prisats, inte minst för sina framgångar med spelserien Battlefield. Spelföretaget Mr Green är det senaste att vara nominerat i tre kategorier till Swedish Game Awards. Deras framgångar ligger både i hållbarhet och kundnöjdhet och Club Royale är deras sätt att ge tillbaka till spelarna genom en skräddarsydd, VIP, spelupplevelse med exklusivare och snabbare service. 

Hyllningarna är många, men priserna färre. Men än finns det chanser. Kanske kommer Star Wars: Episode IX att bli nästa stora vinnare på Oscarsgalan, eller varför inte serien The Mandalorian på Emmy Awards. För att inte tala om det kommande spelet, Star Wars: Fallen Order.