Den legendariske skådespelaren sir Christopher Lee är död, skriver brittiska The Telegraph. Skådespelaren dog på ett sjukhus i London efter att ha drabbats av andningssvårigheter. Han blev 93 år.

Christopher Lee dog redan i söndags men beskedet har låtit väntat tills nu då hans hustru har velat underrätta familjen i första hand.

Under sin karriär har han medverkat som skådespelare i över 281 produktioner sedan mitten av 1940-talet. Hans två senaste och sista filmer har ännu inte släppts. Han blev mest känd i rollen som greve Dracula som han spelade i tio filmer under 1950-1970-talen. Han gjorde även den skurkaktige titelrollen som Scaramanga i James Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen, en karaktär som för övrigt skapades av hans kusin Ian Fleming.

Han fick ett rejält uppsving i sin karriär på senare år när han var med i några av modern filmhistorias allra största succéer. För oss Star Wars-fans är han mest känd som greve Dooku i Star Wars: Episod II - Klonerna Anfaller och Star Wars: Episod III - Mörkrets Hämnd. Han repriserade även sin roll i din animerade långfilmen Star Wars: The Clone Wars. Samtidigt som detta fick han rollen som Saruman i trilogin om Härskarringen, vilket han som J.R.R. Tolkien-entusiast var mycket stolt över.

Han var en sann gentleman och blev adlad av prins Charles 2009 för sina gärningar inom drama och välgörenhet.

Våra kondoleanser går till hans familj och vänner.