Vi är många som känner stor sorg och saknad efter gårdagens besked om Kenny Bakers bortgång. Många har skickat sina sista hälsningar och formulerat sina tankar.

Även om Kenny Baker själv kanske inte var känd för den stora massan, så har hans gärning satt desto djupare spår. Vi har samlat några citat från välkända namn, både inom och utanför Star Wars, som hedrat Kenny Baker efter hans bortgång.

 

"Kenny Baker var en riktig gentleman såväl som en otrolig kämpe som alltid arbetade hårt under svåra omständigheter. Som begåvad varietéartist som alltid kunde få alla att skratta var Kenny verkligen R2-D2:s hjärta och själ, och kommer att saknas av alla hans fans och alla som kände honom."

– George Lucas

 

“Vi är alla sorgsna över att fått beskedet om Kennys bortgång. Det skulle inte finnas något Star Wars utan R2-D2, och Kenny definierade vem R2-D2 var och är. Han kommer att saknas."

– Kathleen Kennedy

 

"Adjö, Kenny Baker. En livslång, lojal vän - Jag älskade hans optimism och beslutsamhet. Han VAR droiden jag letade efter!"

– Mark Hamill

 

"Ledsen att höra om Kennys bortgång. En del av den verkligt ursprungliga ensemblen, känd för sin ikoniska roll som R2. Han kommer alltid att vara ihågkommen av så många fans."

– Anthony Daniels

 

"Vila i frid Kenny Baker. Det var ett nöja att träffa dig och tacka dig för all glädje du skänkt oss. R2-D2 för evigt."

– Gwendoline Christie

 

"Så ledsen att höra om det här. Det var underbart att arbeta med Kenny."

– Ewan McGregor

 

"Väldigt ledsen över att höra om Kenny. Han var en fantastisk vän som jag verkligen gillade att arbeta med."

– David Prowse

 

"Vila i frid, Kenny Baker. Ledsen över att säga adjö till en liten man med ett stort hjärta och personlighet. Han banade vägen för en hel generation av korta skådespelare."

– Warwick Davis

 

"Farväl till den heroiska robotens hjärta. Vila i frid, Kenny Baker."

– Dee Bradley Baker

 

"När jag var barn så var det ingenting som inspirerade mig mer än Star Wars och Time Bandits. Kenny Baker var en stor del av båda."

– Gary Whitta

 

"Vila i frid, Kenny Baker. Du gjorde min barndom bättre."

– Chris Weitz

 

"Så ledsen över att höra att en av mina käraste vänner har gått bort. Vila i frid, Kenny Baker. Älskar Dig. Kommer sakna dig!"

– Daniel Logan

 

"Vila i frid, 'Star Wars' Kenny Baker. Så ledsen."

– Greg Grunberg

 

"Jag har inte gjort någon hemlighet av att R2-D2 var min första Star Wars-kärlek. Vila i frid, Kenny Baker, som hjälpte till att ge liv till min hjälte."

– Pablo Hidalgo

 

"Sorgliga nyheter... du kommer vara saknad, Kenny Baker." 

– Peter Townley

 

"Vila i frid, underbara Kenny Baker. Förfärad över att ha förlorat dig, men du har bringat glädje till miljontals människor. Man kan inte be om mer än det."

– Jennifer Heddle

 

"Vila i frid, Star Wars-legenden Kenny Baker – vars namn jag lärde vid sju års ålder eftersom han gav liv till R2-D2. Känns som man förlorar en familjemedlem..."

– Kevin Smith

 

"En stor människa. Och precis som med Napoleon så mättes inte hans storhet från huvudet till marken, utan från huvudet till himlen. En lysande man. "

– Guillermo del Toro

 

"Vila i frid, Kenny Baker!"

– Michael Giacchino

 

"Må Kraften vara med dig, Kenny Baker."

– Alyssa Milano

 

"Kenny Baker är borta. Vila i frid, R2-D2. Du kommer att leva vidare i den här galaxen i många år framöver!"

– Josh Gad

 

"Du lämnade dina legendariska fotspår. Kenny Baker, vila i frid. Till en älskvärd gentleman och ett fantastisk arv."

– Dominic Monaghan

 

"Sorgsen över att fått höra om Kenny Bakers bortgång."

– William Shatner