Vi är alla djupt sorgsna över gårdagens besked om att Carrie Fisher avlidit. Hon kommer för alltid att var en förebild, inte bara för sin enastående prestation som prinsessan Leia utan för hennes många begåvningar och hur hon var som person. Det är hjärtslitande att hon har lämnat oss. För oss kommer hon alltid att vara en kunglighet.

Många kända personer som stått Carrie nära har under det senaste dygnet uttryckt sina kondoleanser. Vi har samlat några av dem för att hylla hennes minne.

 

Carrie Fishers kommer från en familj bestående av Hollywood-storheter. Hennes mor är skådespelerskan Debbie Reynolds, mest känd för sin roll i musikalfilmen Singing in the Rain. Den 84-åriga skådespelerskan är givetvis förkrossad av att ha förlorat sin dotter men har ändå lyckats författa ett tack till alla som följt hennes dotter. "Tack till alla som har omfamnat min dotters gåvor och talanger. Jag är tacksam för era tankar och böner som nu vägleder henne till nästa anhalt. Kärlek. Carries mor."

Carrie Fishers stor genombrott kom 1977 när hon 19-år gammal medverkade i George Lucas rymdsaga Star Wars. "Carrie och jag har varit vänner i större delen av våra vuxna liv. "Hon var extremt smart; en begåvad skådespelerska, författarinna och komedienne med en väldigt färgstark personlighet som alla älskade. I Star Wars var hon vår stora och mäktiga prinsessa – livlig, vis och fylld av hopp i en roll som var svårare än vad de flesta människor tror. Mitt hjärta och mina böner är med Billie, Debbie och alla av Carries familj, vänner och fans. Hon kommer att saknas av alla."

"Carrie håller en sådan speciell plats i allas hjärtan på Lucasfilm att det är svårt att tänka sig en värld utan henne," sa Lucasfilms VD Kathleen Kennedy. "Hon var prinsessan Leia med världen men en väldigt speciell vän för oss alla. Hon hade ett okuvligt humör, otrolig kvickhet, och ett kärleksfullt hjärta. Carrie definierade även den kvinnliga hjälten av vår tid över en generation sedan. Hennes banbrytande roll som prinsessan Leia blev en inspiration för styrka och självsäkerhet för unga flickor överallt. Vi kommer att sakna henne innerligt."

Mark Hamill spelade Carrie Fishers bror under 40 års tid i Star Wars-filmerna. De var mycket goda vänner och såg sig även privat som syskon. "Det är aldrig lätt att förlora en sådan vital, oersättlig medlem av familjen, men det här är riktigt hjärtslitande. Carrie var en unik människa som tillhörde oss alla – oavsett om hon gillade det eller inte. Hon var VÅR prinsessa, för tusan, och skådespelerskan som spelade henne blev en snygg, häftigt självständigt och våldsamt rolig, styrande kvinna som tog andan av oss alla. Beslutsam och tuff, men med en sårbarhet som fick dig att heja på henne och vilja se henne lyckas och vara lycklig. Hon spelade en avgörande roll i både mitt professionella och personliga liv, och båda skulle ha varit mycket tommare utan henne. Jag är tacksam för skratten, visheten, snällheten, och även det barnsliga, själviska skit min älskade rymdtvilling gav mig genom åren. Tack, Carrie. Jag älskar dig."

Under lanseringen av sina nyutgivna memoarer The Princess Diarist avslöjade Carrie Fisher att hon tidigare hade en kort romans med sin Star Wars-motspelare Harrison Ford. "Carrie var unik ... lysande, originell. Rolig och känslomässigt orädd. Hon levde sig liv modigt ... Mina tankar går till hennes dotter Billie, hennes mor Debbie, hennes bror Todd, och hennes många vänner. Vi kommer alla att sakna henne."

"Jag är djupt sorgsen över nyheterna om  Carries bortgång," uttryckte sig Billy Dee Williams som spelade Lando Calrissian i två filmer. "Hon var en kär vän som jag respekterade och beundrade. Kraften är mörk idag!"

Anthony Daniels har ända sedan starten spelat droiden C-3PO som efterhängset följer prinsessan Leia genom livet. "Jag trodde att jag hade fått allt jag ville under granen. Det fick jag inte. Trots många tankar och böner från så många. Jag är väldigt, väldigt ledsen."

"Carrie Fisher och jag har varit vänner sedan början av Star Wars," sa Chewbacca-skådespelaren Peter Mayhew. "Hon var den största personligheten i varje rum. Hon var blyg och pratade knappt. Hon var livlig och vänlig och förblev så under hela hennes liv. Hennes djärvhet och känsla för skratt bar oss genom inspelningsdagarna. Hon var den ljusa delen av världen för mig. Hon var en underbar person och jag älskade henne. Jag kommer för alltid att sakna henne."

David Prowse var mannen bakom Darth Vader-masken som senare visade sig vara prinsessan Leias far. "Jag är extrem ledsen över vetskapen om Carries bortgång. Hon var underbar att arbeta med. Kondoleanser till hennes vänner, familj och fans runt om i världen."

Warwick Davis har spelat många roller i flertalet Star Wars-filmer. Men hans stora genombrott skedde då han som elva åring fick rollen som ewoken Wicket som stöter ihop med prinsessan Leia på Endors skogsmåne. "Prinsessan Leia, Carrie Fisher är nu ett med Kraften. Din snällhet och din skarpa kvickhet kommer att saknas. Vila i frid."

Förra året repriserade Carrie Fisher sin roll som Leia Organa för första gången på 32 år i The Force Awakens. Hennes två nya skådespelarkolleger uttrycker också sin sorg.

"Bedrövad över den här stora förlusten," sa Daisy Ridley som spelar Rey. "Hur tursamma vi alla är att ha fått lära känna henne, och hur fruktansvärt att vi måste säga farväl."

"Mitt hjärta går i bitar av att höra om Carries bortgång," sa Oscar Isaac som spelar flygaresset Poe Dameron som skickas ut av Leia för att finna Luke Skywalker. "Mina tankar går till hennes familj. Må Kraften vara med dig."

Samuel L. Jackson spelade Mace Windu i prequelfilmerna. Carrie Fisher var inte med i dessa men var under den tiden en av Hollywoods mest anlitade manusdoktorer och skrev bl.a. en del repliker åt George Lucas manus till Episod I. "Ljuset i galaxen har bleknat av förlusten av vår prinsessan Leia. Må Kraften vara med henne! Vila i frid."

"Vår vackra, lysande, roliga, smarta, snälla och generösa bluessyster," sa Blues Brothers- och Ghostbusters-skådespelaren Dan Akroyd som tidigare var förlovad med Carrie. "Så ironiskt. Julen var Carries favorit näst efter bäbisar."

Family Guy är en mångårig succé där Carrie lånade ut sin röst till Angela i 23 avsnitt. "Carrie Fisher var smart, rolig, begåvad, överraskande och alltid rolig att vara med," sa seriens skapare Seth MacFarlane. "Family Guy kommer att sakna henne enormt mycket."

Kevin Smith fick chansen att både regissera och spela mot skådespelerskan i Jay and Silent Bob. "God natt, kära prinsessa. Tack för så många glada minnen, dina hjältedåd, din kost och din vänskap..."

Carrie Fisher har satt djupa fotspår i mångas liv. Även hos stora skådespelare och komiker.

"När jag var en ung man var Carrie Fisher den vackraste varelse jag någonsin sett," sa Steve Martin "Hon var även kvick och smart."

"Carrie Fisher har gått bort. Hon var roligare och smartare än man hade rätt att vara," sa Whoopi Goldberg och gör en referens till Carries exmake Paul Simons låt Bridge Over Troubled Waters"Sail on Silver Girl. Kondoleanser till Debbie och Billie. Vila i frid."

Kapten Kirk från Star Trek, William Shatner: "Jag är djupt sorgsen över att fått kännedom om Carrie Fishers död. Jag kommer att sakna hennes skämtande. En underbar talang och ett ljus har slocknat."

Disneys VD Bob Iger var drivande i både att köpa Lucasfilm och att börja producera nya Star Wars-filmer. "Carrie Fisher var en unik och sann karaktär som delade sin talang och hennes sanning med oss alla genom hennes kännetecknande kvickhet och vanvördighet. Miljoner människor blev kära i henne som den okuvliga prinsessan Leia; hon kommer alltid att ha en särskild plats i Star Wars-fansens hjärtan såväl som hos oss som var lyckliga nog att lära känna henne personligen. Hon kommer att vara djupt saknad, och vi sluter oss till de miljontals fans och vänner runt om i världen som sörjer hennes bortgång idag."

Den amerikanska filmakademin får avsluta denna artikel med några få med sanna ord.

"Tack, Carrie Fisher, för allt du har gett oss. Du är saknad."