ILMxLAB grundades 2015 av Lucasfilm för att utveckla interaktivt berättande med hjälp av datorgrafik som renderas i realtid. Målet är att kunna sudda ut gränsen mellan åskådare och deltagare. Hittills har det utmynnat i de två VR-upplevelser Trials on Tatooine och Secrets of the Empire. Idag utannonserade man nästa VR-upplevelse, Vader Immortal: A Star Wars VR Series – Episode I, som släpps 2019 till den nyligen utannonserade Oculus Quest. 

Vader Immortal: A Star Wars VR Series – Episode I är den första delen i en serie om tre som utspelas mellan Revenge of the Sith och A New Hope. I berättelsen skriven av David S. Goyer (The Dark Knight och Secrets of the Empire) skickas vi till Darth Vaders fästning på lavaplaneten Mustafar. Som kan ses i trailern så kommer vi att träffa på självaste Darth Vader, och själva få svinga en ljussabel. 

Det har tagit tre år för ILMxLAB att utveckla Vader Immortal, och Lucasfilms Story Group har noga övervakat arbetet och sett till att berättelsen fyller en roll i Star Wars-kanon. 

"Jag kan berätta att första gången vi gjorde tester där Vader närmar sig dig – det är bara otroligt skrämmande."

– David S. Goyer

Goyer poängterar också att inte bara Vader spelar en nyckelroll, utan även hans fästning. 

"Du kommer att kunna utforska stället och i förlängningen lära dig mycket mer om Vader. Jag tror att målet, också, var att kunna bevittna de djupa sidorna av hans personlighet som annars är svåra att uppleva i andra medium."

– David S. Goyer

Upplevelsen kommer släppas till Oculus Quest, ett trådlöst VR-system som enligt utvecklarna är det som gjorde Vader Immortal möjlig.