Disneybossen Bob Iger meddelade under tisdagskvällen att han avgår som VD för företaget med omedelbar verkan. I hans ställe träder Bob Chapek in som den sjunde VD:n i företagets snart hundraåriga historia. Chapek är en mångårig veteran inom Disney och kommer närmast från positionen som högste ansvarig för Disneys temaparker och semesteranläggningar. 

Bob Iger kommer dock fortsätta inom företaget som ordförande till dess att hans kontrakt löper ut den 31 december 2021. 

Iger har varit VD för Disney sedan 2005 och har sedan han tillträdde varit den drivande kraften bakom företagets kraftiga expanderande inom nöjesindustrin genom uppköpen av bl.a. Pixar för $7,6 miljarder, och Marvel Entertainment för $4 miljarder. 

Efter flera månaders förhandlingar slöt Iger – i oktober 2012 – ett avtal med filmproducenten George Lucas om att köpa Lucasfilm för $4 miljarder. I och med köpet erhöll Disney även rättigheterna till Star Wars och Indiana Jones. 

På senare år har han även legat bakom lanseringen av strömningstjänsten Disney+ och uppköpet av filmstudion 20th Century Fox. 

"Med den framgångsrika lanseringen av Disneys direkt-till-konsument-verksamheter och med integrationen av Twenty-First Century Fox på gång, så tror jag att det här är den bästa tiden att göra övergången till en ny VD," sade Iger i ett pressmeddelande. "Jag har största tillit till Bob och ser fram emot ett nära samarbete med honom under de kommande 22 månaderna medan han tar sin an denna nya roll och dyker djupare i Disneys mångfacetterade globala affärer och verksamheter, medan jag fortsätter att fokusera på företagets kreativa strävan."

"Bob Iger har byggt upp Disney till att bli det mest beundrade och framgångsrika media- och nöjesföretaget, och jag har haft turen att fått en plats på första parkett som en del av hans grupp av ledare." sade Chapek i pressmeddelandet. "Allt vi har uppnått hittills tjänar som en solid grund för fortsatt kreativt berättande, djärv innovation och välgrundat risktagande."

Vi tackar Bob för sitt fantastiska arbete under alla år, och ser fram emot kommande år med nya Bob.