Idag landar tre nygamla – och kanske lite bortglömda – favoriter från Star Wars-galaxen på svenska Disney+. Det handlar om det animerade segmentet The Story of the Faithful Wookiee (1978), de två Ewok-filmerna Hjältarnas karavan: Ewokarnas återkomst (1984) och Ewoks: Flykten från Endor (1985), samt den animerade tv-serien Ewokerna (1985-1986). 

Vi vill passa på att uppmärksamma att vi har märkt att det nygamla materialet i skrivande stund ligger lite undangömt på Disney+. Men det går utmärkt att hitta genom att söka på den engelska titlarna, alternativt "Star Wars Vintage"

Inte riktigt koll på vad detta är? Vi gör en snabb genomgång här nedan. 

The Story of the Faithful Wookiee

The Story of the Faithful Wookiee är ett ca nio minuter långt animerat inslag som dök upp i den ökända tv-specialen The Star Wars Holiday Special (1978). Inslaget är mest känt för att vara första gången den stora massan fick bekanta sig med prisjägaren Boba Fett, som senare dök upp i Episode V: The Empire Strikes Back. Det är första gången sedan premiären som det animerade inslaget släpps i sin helhet. Det här var en av företaget Nelvanas allra första produktioner. Senare skulle de även komma att göra den animerade Star Wars-serierna Ewokerna (1985-1986) och Droiderna (1985-1986), och hade stora framgångar med bl.a. Inspektör GadgetBabar, och Tintin

Läs mer på vår sida om The Star Wars Holiday Special

Caravan of Courage / Hjältarnas karavan: Ewokarnas återkomst

Hjältarnas karavan: Ewokarnas återkomst är en tv-film som kretsar kring familjen Towani som kraschlandar på Endors skogsmåne där ewokerna bor. Idén till filmen kom till efter premiären av Episode VI: Return of the Jedi då George Lucas hade en önskan om att göra en film till sin dotter som hade en särskild förkärlek för ewokerna. I USA visades filmen på tv-kanalen ABC, men i Sverige släpptes den på bio. 

Läs mer på vår sida om Hjältarnas karavan: Ewokarnas återkomst

Ewoks: The Battle for Endor / Ewoks: Flykten från Endor

Ewoks: Flykten från Endor är den direkta fortsättningen på den föregående filmen och handlar återigen om familjen Towanis äventyr med ewokerna på Endors skogsmåne där de träffar på både rövare och en häxa. Liksom sin föregångare var den här filmen gjord med en relativt låg budget och hade sin premiär på amerikansk tv.

Läs mer på vår sida om Ewoks: Flykten från Endor

Ewoks / Ewokerna

Ewoks är en animerad tv-serie som gick under två säsonger 1985-1986. Liksom det tidigare nämnda animerade inslaget så gjordes serien av Nelvana, och stilen känns mycket väl igen. I serien får vi följa våra favoritewoker medan de kämpar mot bl.a. de rivaliserande durloks. 

Clone Wars / Klonkrigen

Clone Wars – inte att förväxla med The Clone Wars – är en 2D-animerad serie som släpptes mellan 2003 och 2005. De kortaste avsnitten är inte längre än tre minuter, men lyckas ändå berätta en synnerligen bra historia under sin korta speltid. Clone Wars gjordes egentligen för att testa marknaden, om det var möjligt att göra en tv-serie baserad på klonkrigen. Notera därför gärna likheterna i designen mellan vissa av karaktärerna i den här serien och den senare 3D-animerad The Clone Wars

Läs mer på vår sida om Star Wars: Klonkrigen