Josh Trank var tilltänkt och bekräftad som regissör för den andra fristående Star Wars-filmen (som nu går under samlingsnamnet "antologifilmer"), men har nu lämnat projektet.

För två veckor sedan var Josh Trank tänkt att närvara vid en panel på Star Wars Celebration Anaheim tillsammans med Gareth Edwards som regisserar nästa års Star Wars: Rogue One. Men vid starten av panelen berättades det att Trank kände sig krasslig och inte kunde närvara.

Nu står det klart att det handlar om mer än bara en förkylning.

Källor nära projektet har berättat för Entertainment Weekly att Trank inte kom överens med den grupp som överser den större helheten i de Star Wars-filmer som Lucasfilm just nu planerar. Den stridslystna relationen mellan Simon Kinberg, som utvecklade manuset för filmen, och Trank pekas särskilt ut som en av orsakerna till uppbrottet. Båda arbetar även med rebooten av Fantastic Four, och efter månader av oenigheter var det tvunget att få ett slut.

"Efter att under ett år ha haft den otroliga äran att få utveckla tillsammans med de underbara och begåvade människorna på Lucasfilm, gör jag att personligt val att gå vidare längs en annan väg.  Jag har haft oerhört mycket tankar om det här, och jag vet att jag djupt i mitt hjärta vill arbeta med nya kreativa möjligheter. Med det sagt så har Star Wars-universumet alltid varit en av mina största influenser, och jag kunde inte ha varit mer förväntansfull att få bevittna dess framtid tillsammans med miljoner av Star Wars-fans. Jag vill tacka mina vänner Kathleen Kennedy, Kiri Hart, Simon Kinberg, och alla hos Lucasfilm och Disney för den häpnadsväckande möjligheten att fått vara en del av det här. Må Kraften vara med er alla."

Josh Trank

Kiri Hart, som ansvarar för utvecklingen av berättelse och manus vid Lucasilm skickar en hälsning tillbaka till regissören.

“Det har varit ett privilegium att få samarbeta med Josh. Vi är tacksamma för den energi och kärlek för Star Wars som han gav till processen, och vi önskar honom lycka till." 

Kiri Hart

Den andra antologifilmen har inget bekräftat lanseringsdatum men förväntas släppas någon gång efter Episod VIII som har premiär i maj 2017.