När premiären bara är en dag bort ligger ju störst fokus av naturliga skäl på The Force Awakens. Men just nu planeras det även för fullt för filmens två uppföljare: Episoderna VIII  och IX. Finns det någon mästarplan för hur trilogin kommer fortlöpa eller får varje regissör improvisera sig fram bäst den vill? Filmsajten /Film har pratat med de som är ansvariga för filmerna för att försöka bena ut det.

På frågan om man hade skrivit någon sammanfattning av storyn i Episoderna VIII och IX säger producenten Kathleen Kennedy så här:

"Nej, eftersom vi vid den tidpunkten satt ner och pratade om vart vi var på väg, så tidigt som med Michael Arndt. Man kan säga att vi plottade ut saker eftersom man uppenbarligen behöver veta att man bygger rytm i en trilogistruktur. Vi behövde ha koll på vad sagan siktar på utan att låsa fast vid saker och ge utrymme för kreativt arbete. Men vi var tvungna att ha lite koll på vart vi var på väg."

Regissören J.J. Abrams förklarar det lite tydligare:

"Vi skrev ingen sammanfattning men det var oräkneliga tillfällen när vi hittade på något och sa 'Åh, det här skulle vara fantastiskt för Episod VIII!' eller 'Det är vad IX skulle kunna handla om!' Det var bara den typen av framskridande berättelse. Men vi visste att det här varken enbart kunde vara en bakåtsträvande nostalgitripp eller början på en film utan ett tillfredsställande slut, och det var del av en balansgång — att omfamna vad vi ärvt och använda det där och när det är möjligt för att berätta en historia som inte har berättats än. Vi visste också att vissa saker var oundvikliga i våra tanker, men det betyder inte att det är oundvikligt för den som tar över."

Rian Johnson kommer både skriva och regissera Episod VIII. Kathleen Kennedy berättar att han tidigt var involverad i produktionen av The Force Awakens. För att göra en sådan smidig övergång som möjligt läste han manuset, besökte inspelningen och hade många diskussioner med J.J. Abrams.

Så här säger J.J. Abrams om sin ersättare:

"När Rian, som jag är en stor beundrare av, kom ombord så möttes vi och pratade med honom om alla saker vi arbetade på och lekte med, och som den spektakulära manusförfattare och regissör han är har tagit de sakerna och skrivit ett fantastiskt manus som jag tror kommer bli ett otroligt nästa kapitel. Han har lagt in en del av det vi tänkte på och andra saker som vi aldrig skulle kunna drömma om."

 Kathleen Kennedy förklarar att Episod IX-regissören Colin Trevorrow antagligen kommer att vara mer involverad i produktionen av Episod VIII och ha ett nära samarbete med Rian Johnson. J.J. Abrams kommer att vara involverade i hela trilogin men främst som exekutiv producent.