Alexandre Desplat var ursprungligen tänkt att komponera musiken till Rogue One, den första fristående Star Wars-filmen. Nu kommer dock uppgifter via The Hollywood Reporter om att den franske Oscarsvinnande filmkompositören har blivit ersatt.

Istället är det Michael Giacchino som kommer skriva musiken. Han är kanske mest känd för sina mångåriga samarbeten med J.J. Abrams (Lost, Super 8, Mission Impossible-filmserien och Star Trek-rebooten) och Pixar (Superhjältar, Råttatouille och Insidan ut). År 2010 belönades han med en Oscar för filmmusiken till Upp.

Anledningen till bytet sägs vara de omtalade reshoots av filmen som gjordes under sommaren efter att manusförfattaren Tony Gilroy tagit en aktiv roll i filmskapande när Disney och Lucasfilm ville förtydliga berättelsen.

Inspelningarna satte dock käppar i hjulet för Alexandre Desplat. När de planerade musikinspelningarna flyttades i kalendern var han inte längre tillgänglig och Lucasfilm tvingades leta efter en ny kompositör.

Michael Giacchino blir således den första kompositören utöver John Williams som skriver musiken till en Star Wars-spelfilm.

Men han är inte främmande till Star Wars. I The Force Awakens spelade han stormsoldaten FN-3181 och har tidigare skrivit musiken till åkattraktionen Star Tours: The Adventures Continues som finns i många av Disneys nöjesparker.