Det kommande februarinumret av filmmagasinet Empire innehåller en intervju med The Last Jedi-regissören Rian Johnson. Där pratar Johnson om sina minnen från inspelningen och svårigheterna med att skriva Star Wars-dialog. Han nämner även sina inspirationskällor. Är du väldigt spoilerkänslig ber vi dig titta åt ett annat håll.

Hur går det med Episod VIII?

Jättebra! Vi är mitt uppe i klippningen och gräver ner oss i det. Det tar form och jag är väldigt spänd.

 

Nämn tre icke-Star Wars-filmer som du tittat på i förberedelse.

Blodig gryning (org. Twelve O’Clock High) var en stor stötesten för känslan och utseendet på luftstriderna såväl som dynamiken mellan piloterna. Three Outlaw Samurai (org. Sanbiki no samurai) för känslan i svärdfäktningen och den generella känslan av ostig humor. Och Ta fast tjuven (org. To Catch a Thief) var en fantastisk film att se om för den romantiska skalan och prakten.

 

Vad är dina minnen från första inspelningsdagen?

Vår första inspelningsdag var faktiskt flera månader innan filminspelningen började: Vi hade tre dagar på ön Skillig Michael. Så det var inte bara dag ett för Star Wars på den är otroliga naturplatsen, utan också för att ön var så otillgänglig att det var ett väldigt litet och snabbjobbande arbetslag. Ungefär den perfekta starten på hela äventyret.

 

Vad var det svåraste med att skriva Star Wars-dialog?

Jag upptäckte att jag konstant ville lägga in moderna idiom i dialogen, och ibland kan det fungera, men du måste vara väldigt försiktig. Om du går för långt så kan det bryta den där Star Wars-förtrollningen. Den andra utmaningen var teknikprat, som samtidigt måste vara tillräckligt komplex för att låta verklig och konceptuellt simpelt nog att man kan följa. Originalfilmerna var lysande på det.

 

Du spelade en kejserlig officer i avfyrningskammaren i Rogue One. Hur var den upplevelsen?

Det var så roligt. Jag var avundsjuk på min producent Ram [Bergman] – han fick ha Daft Punk-hjälmen. Det var också fantastiskt eftersom vi visste att de inte kunde klippa bort oss ur filmen! Den ENDA SAKEN de absolut måste göra är att avfyra Dödsstjärnan!

 

Vad överraskade dig mest med att regissera en Star Wars-film?

Jag antar att den största överraskningen var intimiteten i processen. Det är stort, absolut, och det är fyllt med både stora och små stressmoment. Men i slutändan så kokar det ner till samma sak som med de mindre filmerna jag gjord: Att berätta en historia som vi bryr oss ommed kamera och några skådespelare. Och en Wookiee.

Star Wars: The Last Jedi har premiär den 15 december 2017.

 

Källa: Empire