Många personer har genom åren kommit och gått bakom kulisserna på produktionerna av Star Wars-filmerna. En person som stått stadigt i sin roll är kompositören John Williams. Den 85-årige Williams har varit med från starten 1977 och sedan dess skrivit musiken till samtliga episoder i Star Wars-sagan. 

Det vore inte mer än rätt att Williams får avsluta sagan, och nu bekräftar han att han sagt till regissören J.J. Abrams att han kommer göra Episod IX nästa år. "Jag skulle verkligen vilja färdigställa det," säger han. 

Trots sin höga ålder och långa, framgångsrika karriär har han dock inga planer på att pensionera sig. 

"Jag tror inte man kan pensionera sig från komponerande. Jag är väldigt lycklig över att arbetet jag gör inte kräver mycket. Om din syn fortfarande är god och dina händer – jag har ingen artros i mina händer och jag spelar piano med lätthet – så tror jag inte det finns någon anledning att beröva sig själv glädjen att arbeta. Musik är så belönande."

– John Williams

I Star Wars-sammanhang kommer vi härnäst höra Williams arbete i Solo: A Star Wars Story där han har skrivit ett tema till titelkaraktären. Resterande filmmusik kommer dock komponeras av John Powell. 

Solo: A Star Wars Story har svensk premiär den 23 maj 2018. Episod IX är planerad att släppas den 20 december 2019.