När Star Wars: Rebels är tillbaka efter jul och nyår så kommer en välbekant varelse att figurera i den animerade tv-serien. I en artikel från amerikanska TV Guide avslöjar regissören och exekutive producenten Dave Filoni att den nästan 900-årige mästaren tvingas ut från sitt gömställe för att ge råd åt Kanan och hans nya padawan Ezra.

Yoda kommer bara figurera i form av en röst. Men det är ingen röst som helst. Frank Oz, som spelade och gav sin röst åt Yoda i Star Wars-filmerna, återvänder för att spela samma roll i avsnittet som bär titeln Path of the Jedi.

"Jag kände personligen att tv-tittarna skulle bli mindre förvirrade om vi lät Yoda vara en själslig varelse," säger Dave Filoni. "Jag ville inte att man skulle tro att Yoda kunde teleportera sig från en planet till en annan.

"Vad som är fantastiskt med Frank är att genom att låta rösten vara väldigt närvarande och aktiv så känner man att det finns en vaksamhet och att han pratar till dig från fjärran. "Och jag ville inte att någon skulle tro att han hade lämnat Dagobah. Det var en av dem sakerna som är på gränsen, men jag tror att vi lyckades bra.

"Den här serien är tänkt att passa in med allt annat som pågår: The Clone Wars, filmerna, böckerna. Vi arbetar hårt för att se till att det finns en kontinuitet mellan de här sakerna nu."