Timothy Zahn anses av många vara den bästa författaren av Star Wars-romaner. Under den gångna helgen deltog han på AwesomeCon i Washington DC där han arrangerade ett panelsamtal. Där pratade han bl.a. om hur hans verk har påverkat kanon och vad han skulle tycka om hans karaktärer var med i Star Wars Rebels.

Efter att Star Wars Rebels-regissören Dave Filoni förra veckan frestade oss med att något från Legends (tidigare kallat Expanded Universe) kan komma att dyka upp i tv-serien är det såklart extra intressant.

Finns det några karaktärer eller idéer från din roman som har integrerats i tv-programmet [Rebels], eller nya kanon? Väntar du dig att några av dina karaktärer eller idéer ska dyka om i de nya filmerna som görs?

"I ett tidigt The Clone Wars-avsnitt var det någon som använde en Marg Sabl-manöver. Andra saker är bl.a. namnet Coruscant, det var jag som hittade på namnet på Imperieplanetet. Det var också min idé att man kan stoppa blixtar med en ljussabel. Utöver det så är framtiden oviss. Generellt sett så berättar de inte för författarna vad som är på gång."

Hur skulle du känna om Thrawn, Mara eller någon annan av dina karaktärer dök upp i Rebels?

"Hur ska jag uttrycka mig? JA! Jag skulle älska om något jag skapat dyker upp i Rebels, eller Rogue One, eller någon av filmerna. Jag tror att mina saker skulle fungera bra. Även om det bara nämns i förbifarten."

När Disney tog över Star Wars så slängde man bl.a. ut alla tidigare skrivna böcker från kanon.

Hur känner du över att man rensade kanon?

"Jag tänker på det som legenden om Robin Hood. Vi berättar fortfarande historier om Robin Hood, eller kung Arthur och riddarna kring runda bordet. De är inte på riktigt, med det är fortfarande roligt att läsa. Tänk dig att någon hittar ett brev under Stonehenge från prins John till sheriffen av Nottingham som sa 'Jag är trött på Robin Hodd, han hånar mitt kungarike och jag vill ha hans huvud på en pik nu!' Plötsligt så går det från att vara en legend till att bli fakta och historia. Det är det de gjort genom att kalla all Expanded Universe för Legends.

"De säger att de kan göra vad som helst till kanon närsomhelst. Ha i åtanke att personer som Pablo Hidalgo, Dave Filoni och Kathleen Kennedy har en extrem kärlek för Star Wars-universumet. De här människorna är inte personer som kommer första Star Wars. Om de måste förstöra en del av Expanded Universe så är det för att det inte är i linje med vad de måste göra.

"På sätt och vis så är det synd att de kallar det för Legends, och att det inte är på riktigt längre. Men det var aldrig på riktigt från början heller. Jag tror att Expanded Universe och Star Wars är i goda händer.

"Ha också i åtanke att J.J. Abrams och Kathleen Kennedy inte kommer att bryta sig in i ditt hus och ta ifrån dig dina böcker."

Han passar även på att ge The Force Awakens, vars manus han inte verkar vara särskilt nöjd med, en rejäl känga.

"Jag tycker inte att Kylo Ren är en särskilt tilldragande skurk. Jag ser ingen närvaro. När Vader stegade ner för Leias skepp så hade han närvaro och makt. Första gången Kylo Ren hade en utbrott i filmen så var min första tanke att 'den här killen har synliga knappar som vem som helst kan trycka på'. Trawn hade ätit upp honom. Han verkar förlora varje strid han kämpar i.

"Hux verkar vara bra på att tala, men har inget bra säkerhetssystem. Phasma är inte särskilt bra på sitt jobb. Tänk på det. Hon stänger av skölden utan protest. Hon tillåter någon som verkar vara ur form att gå omkring med ett vapen. Han borde ha eskorterats tillbaka till sjukstugan. Fångar förflyttas med enbart en väktare. Det var många saker som jag såg, och jag har inte ens en bakgrund inom säkerhet eller det militära, att det är inte sättet som polisen eller militären arbetar.

"Det verkar bara inte finnas något verkligt hot i den nya filmen. Men förhoppningsvis blir de bättre."