Det amerikanska bokförlaget Del Rey som för närvarande har licensen att ge ut Star Wars-litteratur. I december går deras licens ut. För närvarande finns ingen officiell information om ifall Del Rey får fortsätta ge ut Star Wars-böcker eller ifall ett nytt förlag tar över. Del Rey kommer i vilket fall som helst inte att ge upp hur lätt som stund, och bevisar det genom att avsluta året med stil. Här är några böcker som är planerade att släppas i slutet av året.

The Force Unleashed behöver nog ingen närmare introduktion. Boken baseras på det kommande och mycket efterlängtade spelet som LucasArts har arbetat hårt med under dem senaste åren. I boken får vi följs Darth Vader’s hemlige lärling genom ett antal uppdrag som han måste utföra på order av den mörke lorden. Boken följer spelet noga, men kommer att ge läsaren infallsvinklar som inte ges i spelversionen. Boken är skriven av Sean Williams och är beräknad att släppas 19 augusti.

16 september kommer Karen Traviss fjärde bok i Republic Commando-serien, som följer en elitgrupp av klonsoldater. Nytt för Order 66, som den nya bokens undertitel lyder, är att det är den första boken i serien som ges ut inbunden. Boken beskriver, som titeln kanske avslöjar, tiden då Republiken omorganiserades till Imperiet och ordern att utrota Jediriddarna utfördes.

Redan i oktober, närmare bestämt den 21:a, kommer nästa bok av den hyllade författaren Matthew Stover, som har haft stora framgångar med sina mörka skildringar i böcker såsom New Jedi Order: Traitor och Revenge of the Sith.

Luke Skywalker and the Shadows of Mindor är en roman som utspelar sig strax efter Jedins Återkomst och är en återgång till en mer klassisk Star Wars-berättarstil. Boken berättar historien om Alliansens försök att stoppa lord Shadowspawn och hans legion av mörka stormtrupper.

The Complete Star Wars Encyclopedia, en uppdaterad version av 1998 års Star Wars Encyclopedia . Men där originalet var en bok på strax under 400 sidor, pratar vi nu om ett 800-sidigt uppslagsverk fördelat på två böcker.

Uppslagsverket definierar, förklarar och illustrerar i princip allt som existerar i Star Wars-universumet, både från filmerna och från Expanded Universe.

The Complete Star Wars Encyclopedia är precis som förlagan skriven av Steve Sansweet, sedan många år ansiktet utåt hos Lucasfilm, tillsammans med Pablo Hidalgo, innehållsansvarig på Lucas Online där bl.a. StarWars.com ingår. Uppslagsverket släpps 4 november.

Sist ut är en sedan tidigare helt okänd ljudbok som har dykt upp för förhandsbokning på vissa återförsäljares hemsidor. Boken har titeln Millenium Falcon och skrivs av James Luceno. Med tanke på att det tidigare aldrig släppts ljudböcker som är exklusiva som just ljudböcker, så är det även troligt att den kommer släppas som i vanlig bokform. Boken är planerad till 30 december.

Observera att böckerna och dess utgivning gäller amerikanska och engelskspråkiga upplagor. Inga svenska utgåvor är planerade eller bekräftade.