Efter många gissningar och spekulationer om bokförlaget Del Reys framtid som utgivare av Star Wars-böcker har äntligen ett beslut fattats som gör att Del Rey får förnyat förtroende fram till 2013 att publicera hela 45 böcker.

Det är inte svårt att förstå varför kontraktet förnyades. Del Rey som har haft ett oavbrutet publiceringskontrakt för Star Wars-böckerna sedan 1999 är faktiskt ett av dem företagen som har hängt med längst. Redan 1976, ett år innan den första filmen visades på bio, släppte man bokversionen. Under 1970- och 1980-talen fortsatte man utgivningen med stor framgång. På större delen av 1990-talet tog Bantam över publiceringskontraktet som snart återigen föll tillbaka till Del Rey där det nu alltså har stannat oavbrutet i snart 10 år.

Alla böcker som man gett ut i inbunden upplaga har omedelbart hamnat på New York Times bestseller-lista, som listar dem mest sålda böckerna i USA. Bara i fjol såldes en och en halv miljon Star Wars-böcker.

Vad är det då man kan vänta sig dem närmaste åren? Varken Del Rey eller Lucasfilm vill delge alla planer, men av dem 45 kommande böckerna kommer 35 att vara skönlitterära medan de resterande tio är faktaböcker.

Det största projektet som ligger närmast i tiden är den niodelade bokserien Star Wars: Fate of the Jedi. Tre böcker i serien kommer att publiceras varje år i tre års tid, med start redan i april 2009. Nytt är att det blir den första bokserien där samtliga delar kommer att ges ut i inbunden upplaga. Den första boken, Outcast, skrivs av fanfavoriten Aaron Allston som samarbetar på serien tillsammans med Troy Denning och Star Wars-nykomlingen Christine Golden.

På faktafronten har vi bl.a. att vänta på uppföljaren till The Making of Star Wars som enligt logikens alla regler heter The Making of The Empire Strikes Back och handlar om just hur man skapade filmen som i Sverige går under titeln Rymdimperiet Slår Tillbaka.

Källa: StarWars.com