Det är över tre år sedan en Star Wars-bok senast utgavs på svenska, men nu är det dags igen. Idag släpps Star Wars: The Clone Wars – Bildlexikon i butik.

Bildlexikon är inte någon nyhet här I Sverige. Fyra av dem fem tidigare utgivna bildlexikonen har tidigare översatts till svenska.

För dem som inte känner till vad bildlexikon är kommer här en kort förklaring. Ett bildlexikon är en uppslagsbok späckad med rolig och intressant fakta rollfigurer, rymdskepp, teknologier och händelser. Men istället för att bara innehålla text, kompletteras detta med mängder av färgsprakande bilder på det som förklaras.

Den 144 sidor långa boken Star Wars: The Clone Wars – Bildlexikon innehåller inte bara fakta om det vi fick se i filmen som hade premiär i somras, utan även en del från TV-serien som ännu inte har visats i Sverige.

Författare till boken är Jason Fry som bl.a. har skrivit flera artiklar till magasinet Star Wars Insider och varit en flitig bidragare till Wizard of the Coasts rollspelsböcker. Förutom bildlexikonet har han under senare tid jobbat tillsammans med Daniel Wallace för att färdigställa Star Wars: The Essential Atlas som ges ut i USA i början av nästa år.

Översättaren av boken är inte heller helt okänd. Janne Helander är sedan tidigare mest känd som översättare, och sedermera även redaktör, för den svenska Star Wars-serietidningen som gavs ut åren 1996 till 2005, och blev under den tiden både en igenkänd och uppskattad personlighet inom Star Wars-communityn.

Star Wars: The Clone Wars – Bildlexikon finns i butik fr.o.m. idag och har ett rekommenderat cirkapris på 179 kronor. Boken utges av Schibsteds Förlagen SVF.