Karen Traviss, en av senare års mest flitiga Star Wars-författare, meddelade i dagarna via sin blogg att hon när hon skrivit färdigt sin kommande bok Star Wars Imperial Commando #2 ämnar lämna Star Wars-världen för att koncentrera sig på andra serier.

Men skillsmässan från Star Wars-världen är inte helt ren. Författaren kritiserar Lucasfilms syn på kontinuiteten som hon anser har förstörts.

 

"Jag har mottagit e-post från Star Wars-fans som har köpt det nya bildlexikonet till den andra säsongen av TV-serien The Clone Wars, och har blivit förbluffade av dess detaljrikedom. De märkte ändringar i kanon. De har frågat mig om vad som händer eftersom det påverkar delar som mina romaner berör. Jag erkänner att jag inte visste att ett lexikon skulle komma ut så här tidigt, än mindre vad som skulle avslöjas i den. Men nu när den har det, och ni frågar mig vad som hände, verkar det naivt att försöka tygla er när ni har boken framför er, och ganska oartigt att ignorera er.

"Jag kan inte diskutera kanon på grund av det sekretessavtal som alla författare skriver under. Jag kommer inte ens diskutera det som nu är allmänt känt, och jag känner ändå bara till delar av sanningen. Så snälla fråga mig inte. Allt jag kan säga är att jag fick reda på tillräckligt om det hela i januari för att inse att ändringar i kontinuiteten var sådana att jag inte skulle kunna fortsätta så som det från början var planerat med berättelser som ni förväntade er fortsätta i mina böcker. Det skulle ha krävt mycket mer än rutinmässiga justeringar.

"Den enda lösningen jag kan tänka mig som skulle kunna behålla ändringarna var en fullständig omstart, och jag funderade seriöst på det. Men att starta om från början när jag har så många andra böcker jag vill skriva? Det skulle bli ett stort problem eftersom större delen av min inkomst inte kommer från Star Wars. Och så finns risken för att stöta ifrån sig läsare. Att dra undan mattan under deras fötter efter så många böcker - det skulle inte gå hem så bra, och "jag följde bara order" fungerar inte så bra nu för tiden.

"Kanon är utom min kontroll. Men jag lämnades med några personliga val jag var tvungen att ta. Jag kunde försöka göra dem massiva justeringarna. Eller så kunde jag byta till andra Star Wars-böcker som inte påverkades av ändringarna. Eller så kunde jag kalla det för en dag - jag har haft det bra, men jag har en växande hög med icke-Star Wars-arbete att arbete med som är mer viktigt för min företagssamhet.

"I slutändan var det enda rationella beslutet att jag kunde ta att göra Imperial Commando #2 till min sista bok för Star Wars. Jag är ledsen att jag behövde göra så, och det var inte ett beslut jag tog lättvindigt eller ens snabbt."

 

Lucasfilms Sue Rostoni, som är ansvarig för bokutgivningen, låter hälsa att hon är ledsen över Karen Traviss beslut att sluta men att Star Wars-fans inte behöver vara oroliga för kontinuiteten. Leland Chee, som är anställd på Lucasfilm endast för att kontrollera kontinuiteten i allt material som ges ut, jobbar redan på att försöka pussla ihop det hela.