Lucasfilm har utannonserat att framtiden för Star Wars-kanon inte kommer att dikteras av vad som har berättats i Expanded Universe. Från och med i dag är det en ny kanon som råder i Star Wars-galaxen.

George Lucas har alltid varit tydlig med att han inte har några förpliktelser jämtemot EU. Han satte de filmer han skapade som kanon, vilket inkluderar de sex Star Wars-episoderna och Star Wars: The Clone Wars. Dessa historier är de fasta punkterna i Star Wars-historien som alla andra berättelser måsta rätta sig till.

För att ge filmskaparna maximal kreativ frihet, och för att kunna överaska publiken i framtiden så kommer Episoderna VII-IX inte att ta någon hänsyn till de Expanded Universe-händelser som utspelas i tiden efter Jedins Återkomst. Detta innebär att allt som varit del av Expanded Universe inte längre är en del av kanon. Vissa element kommer dock fortfarande att bevaras. Star Wars: Rebels har bl.a. lånat inkvisitorn, Imperial Security Bureau och Sienar Fleet Systems, som har varit en del av Star Wars sedan 1980-talet.

Under Kathleen Kennedys ledning har Lucasfilm för första gången tillsatt en "story group" vars uppgift är att övervaka och kooridenera all kreativ utveckling, och se till att allt framtida material formar sig till en enhetlig kontinuitet.

"Vi har ett oskrivet blad av ny Star Wars-underhållning på horisonten," sa Kathleen Kennedy. "Vi kommer att ta tillbaka Star Wars till biograferna, och fortsätta äventyret genom spel, böcker, serietidningar, och nya format som håller på att dyka upp. Den här framtiden med sammanlänkat historieberättande kommer tillåta fans att utforska den här galaxen på djupare sätt än de någonsin kunnat tidigare."

Om efterfrågan på berättelser från Expanded Universe är tillräckligt stor kommer dessa att släppas på nytt, men då under det nya rubriken "Legends".

Star Wars: Rebels är det första som vi kommer att få se på tv som är en del av den nya kanon. Det som blir allra först ut i den nya kanon är dock en bok av John Jackson Miller, som släpps därförinnan och berättar bakgrunden till tv-serien och dess karaktärer. De exekutiva producenterna Dave Filoni, Simon Kinberg och Greg Weisman har varit direkt inblandade i bokens tillkomst.

Det är minsann en intressant framtid vi har framför oss. Vi tackar det som har varit, och ser framåt med förväntan.