Efter Disneys köp av Lucasfilm började man planera flera filmer som är fristående från Skywalker-sagan. Rogue One: A Star Wars Story är den första i denna serie av så kallade antologifilmer. Denna film regisseras av Gareth Edwards med ett manus av Chris Weitz och Tony Gilroy. Idén till berättelsen kommer ursprungligen från John Knoll som tidigare var ansvarig för de visuella effekterna i Episod I, II och III. Filmen hade svensk premiär 14 december 2016.

Rogue One bröt ny mark på många plan. Det var den första filmen som saknar den välkända och ikoniska gula öppningstexten som dittills hade öppnat alla tidigare Star Wars-filmer. Det var även den första spelfilmen var filmmusik inte komponerats av John Williams. I stället var det Michael Giacchino som skrev hela soundtracket på fyra och en halv vecka efter att den tidigare anlitade kompositören Alexandre Desplat tvingats avsäga sig uppdraget i sista stund på grund av schemakonflikter. 

Rogue One handlar om ett band med motståndskämpar som går samman för ett vågat uppdrag att stjäla ritningarna till Dödsstjärnan. Ingenjören Galen Erso tvingas motvilligt arbeta med att framställa Imperiets nya supervapen och slits från sin familj. Många år senare skickar Galen ett hemligt meddelande till sin dotter Jyn som kan sätta stopp för Imperiets planer. Jyn kidnappas av rebellerna och dras motvilligt in i en konflikt som kan påverka hela galaxens framtid. 

 

Filminformation

Originaltitel:
Rogue One: A Star Wars Story

Arbetstitel:
Destroyer of Worlds
Los Alamos
Star Wars: Rogue One

Biljettsläpp:
28 november 2016 (USA)
21 november 2016 (Sverige)

Biopremiär:
16 december 2016 (USA)
14 december 2016 (Sverige)

Åldersgräns:
Från 11 år

Speltid:
133 minuter

Digital nedladdningspremiär:
24 mars 2017 (USA)
12 april 2017 (Sverige)

DVD-premiär:
4 april 2017 (USA)
12 april 2017 (Sverige)

Blu-ray-premiär:
4 april 2017 (USA)
12 april 2017 (Sverige)

 

Övrigt

En snabbguide till Rogue One: A Star Wars Story
Rollista för Rogue One: A Star Wars Story