När Jedins Återkomst började spelas in rådde ett stort säkerhetspådrag för att hålla slutet på den populära Star Wars-sagan hemligt. Till en början använde Lucasfilm titeln Blue Harvest: Horror Beyond Imagination i ett försök att lura medierna att dem höll på med en helt annan film. Men sanningen om inspelningen avslöjades snabbt och medierna flockades runt inspelningsställena för att få en liten skymt av filmhistoria. Jedins Återkomst hade sin amerikanska premiär 25 maj 1983 och kom till Sverige i slutet av september.

Filmens originaltitel var från början Return of the Jedi, men producenten Howard Kazanjian bad George Lucas om en titel med mer styrka. Titeln ändrades då till Revenge of the Jedi, men i sista stund så fick Lucas sin vilja igenom med motivationen att jediriddare inte söker hämnd. Filmtiteln blev åter Return of the Jedi. Prylar med Revenge-titeln släpptes av misstag ut till allmänheten och anses idag av vissa vara eftertraktade samlarobjekt.

Händelserna i Jedins Återkomst börjar med att hjältarna har återvänt till planeten Tatooine för att rädda Han Solo från gangsterns Jabba the Hutts onda boning. Samtidigt bygger Imperiet en ännu större och dödligare Dödsstjärna, och ingen mindre än kejsaren själv övervakar den sista fasen. Luke Skywalker måste återvända till Dagobah och Yoda för att slutföra sin träning som jediriddare för att en gång för alla möta Darth Vader och kejsaren, i ett desperat hopp om att återskapa fred i galaxen.

 

Filminformation

Originaltitel:
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

Svensk titel:
Star Wars: Episod VI - Jedins Återkomst

Arbetstitel:
Blue Harvest
Revenge of the Jedi

Biopremiär:
25 maj 1983 (USA)
30 september 1983 (Sverige)

Biopremiär för specialversionen:
14 mars 1997 (USA)
2 maj 1997 (Sverige)

Åldersgräns:
11 år

Längd:
133 minuter (1977, originalversionen)
135 minuter (1997. specialversionen)
136 minuter (2004, DVD och Blu-ray)

VHS-premiär:
25 oktober 1995 (Sverige)

DVD-premiär:
21 september 2004 (USA)
20 september 2004 (Sverige)

Blu-ray-premiär:
16 september 2011 (USA)
12 september 2011 (Sverige)

 

Övrigt

Rollista för Star Wars: Episod VI - Jedins Återkomst
Öppningstexten från Star Wars: Episod VI - Jedins Återkomst