Ni kanske har lagt märke till att vi under den senaste året publicerade en avsnittsguide för Star Wars Rebels innehållandes sammanfattningar, bilder och information om alla hittills släppta avsnitt. Den serien har ju dessvärre ett sommaruppehåll, men medan vi väntar på nya avsnitt tänkte vi göra samma sak med en annan serie.

Under sommaren kommer vi titta närmare på vad som hände under klonkrigen. Men inte den datoranimerade TV-serien som fick ett stort följe utan microserien Star Wars: Klonkrigen som startade allt och agerade pilotserie och försökskanin till den senare serien.

Genndy Tartakovsky hade haft stora framgångar med animerade TV-serier såsom Dexters laboratorium, Powerpuffpinglorna och Samurai Jack när han under år 2002 tillfrågades om att producera enminutslånga kortfilmer baserade på klonkrigen.

Avsnitten var ursprungligen tänkta att vara reklamfilmer. Tartakovsky gick med på att göra serien men var inte bekväm med reklamfilmsaspekten av idén. Han bad därför om att längden skulle utökas till åtminstone tre eller fem minuter.

George Lucas godkände personligen den utökade längden på avsnitten och efter en mycket kort produktionstid fick serien premiär på Cartoon Network under hösten 2003.

Senare skulle han bli så imponerad att han begärde att serien skulle introducera den skurken i den kommande filmen Mörkrets Hämnd: general Grievous. På många sätt påminner därför Klonkrigen om det animerade segmentet i The Star Wars Holiday Special där Boba Fett introducerades långt innan han först dök upp i Rymdimperiet Slår Tillbaka.

Det är heller ingen slump att microserien i stil påminner om just det inslaget. Tartakovsky var väldigt förtjust i vad produktionsbolaget Nelvana hade gjort med Star Wars. Eftersom stilen i Klonkrigen senare skulle föras över till The Clone Wars så kan man därför dra en designmässig röd tråd genom alla animerade TV-inslag och -serier från sjuttiotalets The Star Wars Holiday Special till dagens Star Wars Rebels.

I slutändan blev det 25 avsnitt fördelade på tre säsonger. Den fick ljummen kritik när den hade premiär men har sedan växt sig starkare, mycket tack vare sin säregna stil och sitt unika format.

Med start i morgon kommer vi att publicera en avsnittsguide per vecka. Vi har ansträngt oss ordentligt och har tittat igenom serien flera gånger (det är ett hårt liv att vara skribent på StarWars.se) för att se till att all information är korrekt. Vi hoppas att även ni tycker det är kul att vi belyser denna lilla pärla i Star Wars-historien.

Ni kan hitta all information om Klonkrigen på dess dedikerade sida.