Idag är det Star Wars Reads Day, en dag som skapats för att lyfta fram Star Wars-litteraturen. Det firas på många olika sätt runt om i världen. I USA har man ofta ett flertalet stora evenemang i bokaffärer och på bibliotek runt om i landet där man bl.a. kan träffa författare, lyssna på paneldiskussioner och sagostunder, eller deltaga i någon aktivitet. För varje år växer även Star Wars Reads Day internationellt, och i år är första gången man har ett internationellt program.

Även om vi är väldigt glada för våra medmänniskor i bl.a. Australien, Japan, Storbritannien, Sydafrika och Tyskland så finns det tyvärr inget officiellt evenemang i Sverige. Men vi tänkte ändå fira dagen på vårt eget sätt.

På samma sätt som vi tidigare har börjat lista alla Star Wars-spel så öppnar vi idag upp våra nya listor över svenska böcker och serietidningar.

Våra tidigare listor som låg på vår gamla webbplats var både gamla och eftersatta. Det ber vi så klart om ursäkt för. Vi visste att det har släppts en hel del nytt sedan vi slutade uppdatera de gamla listorna, men vi var inte beredda på hur mycket som faktiskt saknades.

I arbetet med våra nya listor har vi gått igenom våra egna samlingar, tagit hjälp av förlagen samt letat i Kungliga bibliotekets databaser. Vi har till och med hittat några böcker och serietidningar som vi inte kände till sedan tidigare. Det är lätt att tro att vårt lilla land inte har haft någon omfattande utgivning. Men under vårt arbete har vi till dags dato hittat 68 böcker och 166 serietidningar.

Vi är inte riktigt klara med allt arbete än så vi startar med tio böcker och lika många serietidningar. Varje vecka kommer listorna att uppdateras med nygamla inslag, och när vi är färdiga kommer resultatet vara kompletta listor med information om samtliga svenska Star Wars-böcker och -serietidningar. Så oavsett om ni använder listorna för att minnas tillbaka till barndomen eller använder dem som referenser i ert samlande så hoppas vi att ni gillar det arbete vi har lagt ner.

Glöm inte heller att läsa lite Star Wars-litteratur idag. Det passar bra en dag som denna.