Det är minst sagt otippat och en fantastisk mening att säga men faktum är att Jabba The Hutt finns i Västerås. Marcus Racic, attributmakare och dekorationsmålare, har skulpterat en fantastisk skulptur av Jabba i skala 1:1 i en lada strax utanför Västerås.

Jabba the Hutt är en av filmhistoriens största filmskurkar både kroppsligen och filmhistoriskt. När Jedins Återkomst hade premiär 1983 så slog Jabba biobesökare med häpnad världen över, designern Phil Tippet och legendariske dockmakaren Stuart Freeborn hade återigen överträffat sig själva. 1983 var Jabba den dyraste animatroniska varelsen på film någonsin och aldrig hade väl en mer främmande och häftig varelse setts? Jabba Hututen (som han ibland kallats i svenska översättningar) blev så klart en omedelbar sensation. Många Star Wars fans listar nog scenerna i Jabbas palats som det bästa som gjorts, inte bara i Star Wars-filmerna utan på film över huvud taget. Så det är kanske inte så konstigt att det blev just Jabba som fick stå modell när Marcus satte kniven i frigolitblocken och började skulptera?

Marcus fick uppdraget att skulptera Jabba av sin gode vän Robert Stan. Stan driver firman Rentreplica.se där du kan hyra eller köpa film rekvisita och replicor av filmrekvisita. Tanken är att skapa en så exakt kopia av Jabbas tronrum som möjligt och då måste det ju först och främst finnas en Hutt där.

Marcus har skulpterat Jabba ur enorma block av specialbeställd, mycket kompakt frigolit. Ögonen har skapats från helt från grunden inklusive den mycket intrikata irisen inne i ögat och många detaljer på den snigelliknande kroppen har byggts upp och formats med spackel. Ett ytskick av trälim har strukits på för att få en lite slätare och tåligare yta och till sist har Markus fått Jabba kusligt levande med lite färg och sin airbrush. Den färdiga skulpturen är imponerande och stor. Med sina dryga fyra meter på längden och ungefär två meter på höjden så är han antagligen till och med några procent större än Freeborns original som vi lärt känna i Jedins Återkomst. Men eftersom han konsekvent filmades något underifrån så framstår han ju som enorm på vita duken och Marcus skulptur fångar verkligen den rätta känslan. Jabba äger verkligen rummet!

Marcus Racic och Robert Stan jämte den Allsmäktige Jabba

Rummet i det här fallet är som sagt en lada utanför Västerås och det hade först och främst praktiska skäl. Det gällde att hitta ett rum, en studio som var stor nog för en så pass stor skulptur så klart men som bonus så har den hemliga lokalen gett arbetsro, fri från nyfiken insyn.

Men nu är Jabba The Hutt redo att möta världen, för hoppningsvis får publiken i stockholmstrakten möjlighet att se Jabba i hela sin härlighet både på höstlovet under Stockholm Comic-Con och på Sci-Fi mässan i Älvsjö i december.

Jabba i bitar - redo för transport. Notera Tatueringen på armen.

Du kan höra en intervju med Marcus Racic i septemberavsnittet av Rebellradion - svensk Star Wars podcast.