There has been an awakening… have you felt it? Det är ny vår för Star Wars-prequels. I månadens Rebellradion Podcast diskuteras bland annat dokumentärfilmen The Prequels Strike Back och jag tänkte vi skulle passa på att titta på den svenska utgivningen av prequelserier mellan 1999 och 2005.

Vi börjar så klart med serieadaptionerna av Episod I, Episod II och Episod III. Filmerna, i synnerhet Det mörka hotet, har titeln till trots en ganska lättsam ton och en eller två karaktärer vars komiska sida inte faller alla i smaken. Minst sagt. Här har serierna en klar fördel över filmerna eftersom tonen nyanseras genom läsarens egen tolkning.  Filmadaptioner bjuder ju sällan på några överraskningar men ibland slinker det in en replik eller scen som blivit bortklippt i filmen och det är ju alltid kul att upptäcka. De svenska serierna är rejäla luntor på mellan 116 och 148 sidor och du bör kunna hitta fina begagnade exemplar där ute. De här filmadaptionerna är de enda av det jag avhandlar i den här artikeln som är en del av den officiella tidslinjen, det som följer här nedanför räknas till Star Wars Legends men är så klart värt att ta en titt på ändå.


Riktigt intressant tycker jag det blir i Star Wars nummer 5 – Anakin Skywalker & Obi-Wan Kenobi – och nummer 6 – Drottning Amidala & Qui-Gon Jinn – från 1999. Alla de här serierna följer huvudkaraktärerna timmarna före och ibland parallellt med händelserna i Episod I men ur en annan synvinkel. Du får hela Episod I-historien men berättad med ett lite annat fokus och jag tycker det är ett roligt grepp och rolig läsning. De här numren rekommenderar jag varmt.

 

Det nya millenniet inleds med antologierna Dark Horse Star Wars Tales. Det här är korta  historier från galaxens alla hörn och tidsåldrar men många av dem berättar historier antingen i prequel-eran eller med karaktärer vi lärt känna där. Numren i fråga är nummer 1 och 5 från 2000 och samtliga fem nummer från 2001. Det här blir liksom ett sorts 'The Best of Dark Horse Star Wars Comics’. Serierna är vad jag förstår valda av Dark Horse och inte av Egmont i Sverige och det verkar ibland ha varit lite frustrerande för de svenska utgivarna som verkar varit helt i händerna på amerikanerna. Ganska ofta kan du läsa saker som ”Vi hoppas kunna ge ut…”, ”Originalen är försenade…” eller ”Det blev bara 5 nummer i år…”. Men på plussidan så får vi genomgående väldigt hög kvalitet på serierna under den här perioden, bra historier och fantastiska bilder. Mest iögonfallande är kanske de två ’Maul’-numren, 1 och 2 från 2001 med omslag av legendariske Drew Struzan!


Sist men verkligen inte minst tipsar jag om nummer 2 2002 – Jedi Quest och det två feta Star Wars Republic tidningarna. Den första från 2003 och den andra från 2005. Det kom faktiskt inte ut något över huvudtaget under 2004. Okej, Jedi Quest kanske inte är det bästa vi läst, men Republic-serierna innehåller brutal Clone Wars-action bland annat med antagonisterna Durge och Asajj Ventress som lyfts in här från den tecknade Tartakovsky TV-serien men i en betydligt mer vuxen stil.

Det var det hela! Jag hoppas jag väckt er nyfikenhet för prequel-eran i serieform. Hör gärna av er och berätta vad ni tycker om de här serierna, vilka favoriter ni har och vad ni rekommenderar.

Om du vill ha fler tips och läsa mer om svenska Star Wars serier tycker jag du ska kolla in min blogg STJARNORNASKRIG.SE