Det här är en spoilerfri recension av boken Catalyst: A Rogue One Novel av James Luceno. Boken finns i butik sedan den 15e november 2016.

Med nästan exakt en månad till premiären av den nya filmen Rogue One: A Star Wars Story kommer James Lucenos bok Catalyst. Historien tar sin början ca 15 år före Star Wars: Episod IV och därmed ungefär samma tid före Rogue One.

Författaren väver en intrikat väv av korruption, utpressning, spioneri, politisk och militär maktkamp och kanske framförallt våra huvudpersoners inre kamp för att navigera ett moraliskt moras som är allt för förgiftat av halvlögner och desinformation för att låta sig överskådas.

Boken kan sorteras in under politisk thriller i din Star Wars-bokhylla. Det är en genre som inte är helt unik i den nya tidslinjen men det här är den mest renodlade och i min mening den bästa. Catalyst innehåller naturligtvis en hel del information om läget i galaxen vid tiden just innan Rogue One, men varken utan att ge några verkligt stora ’spoilers’ eller kännas särskillt begränsad av hemlighetsmakeriet inför filmpremiären. James Luceno beskriver personernas motiv, beslut och handlingar och det känns trovärdigt! Vad vi får är rejäl exposition av av huvudkaraktärerena, deras lojaliteter och konflikter sinsemellan får ta stor plats och det blir spännande. Pjäserna är placerade på Dejarekbordet inför den uppgörelsen som måste komma i filmen vi alla väntar på.

Om du söker massiva rymdslag, teknobabbel och hjältar som vilt skjutande springer nedför korridorer så är det här inte boken för dig. Luceno serverar en politisk thriller av hög klass, författarens bästa sedan Star Wars: Darth Plagueis och jag kan inte annat än ge Catalyst: A Rogue One Novel högsta betyg.