Boba Fett, den bäste prisjägaren i galaxen, ökänd, mystisk och skoningslös. Ingen vet exakt hur hans ansikte ser ut, det är alltid dolt under den gamla och nötta stridshjälmen.

Ingen vill få ett pris på sitt huvud och bli jagad av Boba Fett, han är kall, tålmodig och låter aldrig sitt byte smita undan.

Boba är egentligen en klon till den beryktade prisjägaren Jango Fett, den sista kända överlevande från den berömda mandaloriska kommandostyrkan.

Jango hade varit klonkällan till en armé som hade beställts av Darth Sidious och tillverkades av kaminoarna. Förutom pengar, begärde Jango bara en sak, en oförändrad klon av sig själv. Denna klon blev Boba Fett som Jango hade som en son.

I en strid några år senare blev Jango dödad av jedimästaren Mace Windu inför Bobas ögon, och han svor då att han skulle bli den största prisjägaren någonsin, vilket han också blev.

Boba Fett sågs första gången i Star Wars-världen med The Star Wars Holiday Special, där han inte såg riktigt ut som nu. Han var då spion åt Darth Vader och han mötte då Luke Skywalker för första gången på en måne i Pannasystemet, han lyckades nästan lura honom att tala om var rebellernas nya huvudbas låg.

Boba Fett bär alltid sin mandaloriska rustning och den är späckad med vapen av många olika slag. För det mesta använder han ett lasergevär kallat EE-3, men bland den övriga vapenarsenalen kan man hitta eldkastare, raketpilar, kodknäckare, olika slags bomber, skärbrännare, giftpilar och en ljudstråle pistol.

Dessutom har vår prisjägare en mästerlig kombination av raketavfyrare, jetpack och ryggsäck.

Den så kallade "jetryggsäcken" kan avfyra missiler av varierande styrka, samt änterhakar och jetpacket är mycket behövligt vid många uppdrag.

Jango Fett hade skaffat sitt skepp Slave I på fängelseplaneten Oovo IV. Det övertog nu Boba efter hans död. Skeppet var anpassat för att motarbeta galaxens tuffaste brottslingar och passade därmed perfekt för en prisjägare.

Boba Fett har senare lagt till massor med hemliga, livsfarliga och i högsta grad, olagliga vapen och skeppet uppdateras hela tiden.

Darth Vader har varit en flitig uppdragsgivare åt Boba Fett vilket har gjort att han har blivit kallad för Vaders högra hand. Och det går inte att komma ifrån att de ser riktigt coola ut tillsammans, ett riktigt "Dream Team" eller ett mardrömsteam om man är motståndaren.

Bra planering har alltid varit Boba Fetts starka sida och med det och stor skicklighet kunde han till och med håva in prissumman för Han Solo. Först använde Darth Vader Solo som ett lockbete och sedan blev han nedfryst och fraktad till Tatooine.

Den som betalde var Jabba the Hutt, en ökänd gangsterkung. Men både han och Boba Fett mötte till sist sitt öde på Tatooine.

Jabba anordnade en stor avrättning för Solo och hans vänner, som kommit för att hjälpa honom men som blev tillfångatagna. De skulle kastas till en Sarlacc, en avskyvärd varelse med långa tentakler, som levde i en grop i öknen.

Dock lyckades de göra uppror och i stridens hetta, gör en förblindad Han Solo en manöver, som gör att Boba Fett trillar i Sarlaccen som "Ingen kommer åter ur".

Här slutar Boba Fetts egentliga historia, dock finns det serier som fortsätter att berätta historier om prisjägaren. I en serie lyckas Boba ta sig ur Sarlaccen och blir hjälpt av en annan ur samma yrkesgrupp, Dengar. Sedan fortsätter serierna med olika äventyr, bland annat ett där Boba Fett och Darth Vader blir oense och slåss mot varandra i en grym fight.

Dock är dessa serier, om än de är underhållande, inte så kallade officiella historieböcker över Boba Fetts liv.

 

Korta fakta:

Har setts i:
Episod II
The Clone Wars
Episod IV
The Star Wars Holiday Special
Episod V
Episod VI

Hemvärld:
Kamino

Art:
Människa

Kön:
Man

Längd:
1,83 m

Kännetecken:
Den slitna mandalorianska rustningen

Vapen:
Lasergevär Modell EE-3

Anknytning:
Prisjägare

Skepp:
Slave I

Visste du att:

  • Boba Fett är känd för sin avsiktliga tystnad, han yttrar bara 27 ord sammanlagt i den äldre Star Wars trilogin (28 om man räknar med "Aaaagghh!").
  • I serien Boba Fett. Sacrifice säger han inte ett knyst.
  • Boba Fett spelas av Jeremy Bulloch i de gamla filmerna och av Daniel Logan i Episod II.
  • Boba Fett är en av Star Wars världens mest populära karaktärer trots att han egentligen syns väldigt lite i filmerna.
  • Det säljs mycket Boba Fett prylar på Internet, bland annat har man kunnat komma över en komplett dräkt för 50.000 kr eller mer, eller en staty i brons för runt 75.000 kr.

 

Källor: www.starwars.com, www.bobafettmp.com, www.darkhorse.com och Star Wars: Bildlexikon.