Sammanfattning

Ezra fortsätter sin jediträning med Kanan. Han balanserar ovanpå Ghosts laserkanontorn. Medan padawanen kämpar ber Kanan honom att fokusera. Det är svårt eftersom Zeb sitter bredvid och häcklar honom hela tiden.

De byter till en ljussabelsövning där Chopper kastar burkar mot Ezra. Pojken blir mer och mer frustrerad för varje gång han missar. Kanan blir otålig. När antalet burkar till slut blir för mycket för Ezra snubblar han bakåt och faller av skeppet.

Ezra faller snabbt genom luften mot sin död. Men plötsligt stannar han upp i luften och börjar sväva uppåt igen. Kanan leviterar honom tillbaka till skeppet med hjälp av Kraften. Zeb har fällt ut lastluckan och tar tag i Ezra och drar in honom i skeppet. I skeppets korridorer skäller Kanan ut Ezra för att han är ofokuserad och odisciplinerad. Ezra tycker i sin tur att det är Kanans fel.

Gruppen samlas för att titta på en HoloNet-nyhetssändning som plötsligt bryts av en hemlig sändning. Gall Trayvis – en senator i exil – rapporterar att jedimästare Luminara Unduli, som man tidigare trott varit död, är vid liv och i Imperiets förvar. Kanan bestämmer sig för att rädda henne då han tror att hon skulle vara en bättre lärare till Ezra. Utan att säga något blir Ezra sårad av sin mästares iver att släppa taget om honom.

Luminara hålls fången i högsäkerhetsfängelse Spiran i Stygeon-systemet. Det är ogenomträngbart då det är skottsäkert, sköldskyddat, samt beskyddat av antiskeppvapen, TIE-jaktskepp och sökare. Kanan ritar upp en plan: de ska ta sig in genom en minimalt skyddad ingång och jobba sig uppåt mot Luminara.

Medan Chopper stannar kvar på Ghost flyger resten av gruppen till fängelset med Phantom. Kanan hoppar till ingången och tar tyst ut två stormsoldater. Planen ser ut att gå perfekt tills Ezra bestämmer sig för att följa efter. Pojken slår i marken och vräker in i skottdörren vilket drar till sig uppmärksamhet från flera soldater.

Resten av gruppen ansluter sig och hjälper till att ta ut de kvarvarande stormsoldaterna. Kanan är inte glad och upprepar att Luminara kommer att lära Ezra disciplin.

Hera dockar Phanom vid sidan om Spiran. Medan hon väntar får hon in radarsignaler om ett objekt som närmar sig. Men det är inte ett skepp utan en tibidee – en stor, flygande varelse – som landar och kelar med Phantom. Skeppets störningssändare sänder på samma frekvens som djuret och den drar snart till sig flera. De följer efter Phantom medan Hera försöker hitta en säkrare plats för skeppet.

Väl inne hittar Kanan och Ezra vägen till Luminaras cell. Men någonting är fel. Den tillfångatagne jedimästare svarar inte till Kanan. Hon går iväg från honom. Hennes uppenbarelse flimrar och försvinner medan hon går igenom en stor behållare. 

Men behållaren är i själva verket en kista innehållandes Luminaras kvarlevor. Hon är död trots allt. Kanan och Ezra har gått rakt in i en fälla.

Inkvisitorn stiger in genom dörröppningen. Han avslöjar att Luminaras kvarlevor har använts som lockbete för att locka till sig många jediriddare. Han tänder sin röda ljussabel och en duell bryter ut mellan honom och Kanan. Ezra använder en av Sabines bomber för att spränga upp dörren.

Mästaren och padawanen flyr från cellen jagade av inkvisitorn. Inkvisitorn tänder den andra klingan på det diskformade handtaget samtidigt som han försöker locka Ezra till den mörka sidan. Ezra säger att han aldrig hört talas om den och skjuter iväg en elektrisk laddning från sin slangbella mot inkvisitorn. Som svar använder den mörke krigaren Kraften för att knuffa bort padawanen.

Under tiden försöker Zeb och Sabine att inaktivera fängelsets hissar samtidigt som de eliminerar så många stormsoldater som möjligt.

Inkvisitorn och Kanan fortsätter att kämpa. Inkvisitorn använder Kraften på Kanan och knuffar honom ner för korridoren och slår honom medvetslös.

Ezra undviker inkvisitorns attacker men trängs in i ett hörn. Inkvisitorn gör sig beredd på att utdela ett dödande hugg när Kanan vaknar till liv. Han sträcker sig ut med Kraften, tar tag i inkvisitorn och håller för en stund fast honom i taket tillräckligt länge för att låta Ezra fly.

Kanan och Ezra springer för att möta upp Sabine och Zeb medan inkvisitorn följer dem. Tillslut så tar de sig igenom skottdörrarna. De upptäcker att de är inlåsta i en hangar.

Samtidigt som inkvisitorn närmar sig så får Kanan och Ezra samarbeta för att genom Kraften öppna den massiva hangardörren. Men stormsoldater väntar på andra sidan. Zeb kastar den sista av Sabines sprängmedel och gruppen gör ett utfall mot landningsplattformen. De kontaktar Hera som säger att hon snart är där och att hon har med sig förstärkning.

Phantom dyker upp tätt följd av en flock tibidees. Hera skjuter ner det parkerade TIE-jaktskeppet medan varelserna mejar ner stormsoldaterna.

Inkvisitorn tar sig slutligen ut på plattformen. Han snurrar sin ljussabel och kastar den mot Kanan som blockerar attacken. Jedijägaren tittar ilsket på medan rebellskeppet försvinner iväg.

Tillbaka på Lothal har Kanan och Ezra ett samtal. Kanan säger att han ville att Ezra skulle ha den bästa läraren. Ezra svarar att han inte vill ha den bästa, han vill ha Kanan som lärare.

 

Avsnittsinformation

Titel:
De gamla mästarna återuppstår

Originaltitel:
Rise of the Old Masters

TV-premiär: 
27 oktober 2014 (USA)
9 november 2014 (Sverige)

Avsnittsnummer:
Säsong 1, avsnitt 5

Produktionsnummer:
106

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Steward Lee

Manus
Henry Gilroy

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Joe E. Elwood

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Alton Kastle och stormsoldatskommendör
Steve Blum

Gall Trayvis
Brent Spiner

Stormsoldat #1
Freddie Prinze Jr.

Stormsoldat #3
Greg Weisman

Inkvisitorn
Jason Isaacs

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Zeb Orrelios
Björn Bengtsson

Inkvisitorn
Roger Storm

Alton Kastle
Daniel Sjöberg

Stormsoldat
Henrik Wistrand

Övriga röster
Daniel Sjöberg
Nicklas Berglund
Joakim Jennefors
Henrik Wistrand