Sammanfattning

Efter Ezras farliga möte med den mörka sidan förbereder Kanan en ny utmaning för honom med syfte att bestämma om pojken kommer fortsätta på jedins väg. Kanan säger åt Ezra att förbereda Phantom för avfärd.

Kanan är osäker på om prövningen kommer att fungera. Men Hera övertalar honom att hjälpa Ezra.

Ombord på Phantom förklarar Kanan att det finns jeditempel utspridda runtom hela galaxen. Imperiet förstörde de flesta av dessa utposter men några återstår fortfarande. Ezra får i uppdrag att sträcka sig ut med Kraften och hitta ett tempel.

Efter en stunds djup koncentration ser Ezra en stor sten med en tunnel och en ljus stjärna inuti som ska finnas på Lothal. Han vet inte koordinaterna men han kan visa vägen för Kanan.

Jediriddarna anländer och Kanan avslöjar att han redan kände till templets existens då han studerat stjärnkartor som finns lagrade i hans holokron. Kanan säger åt Ezra att komma på ett sätt att ta sig in.  Men han varnar även för att Imperiet har tillgång till de gamla jediarkiven och kanske följer dem.

Ezra undersöker konstruktionen men hittar inget spår av någon ingång. Men genom Kanans instruktioner sträcker han sig ut med Kraften för att känna templet. Ezra upptäcker att templet vill släppa in mästaren och padawanen tillsammans.

Kanan och Ezra sträcker sig ut som en. Den jättelika stenen flyttar sig och uppenbarar en öppning in i templet. Kanan varnar Ezra från att förlora sitt fokus. Han vill inte att stenen ska kollapsa över dem.

De går in tillsammans men vid synen av döda jediriddare sittande på golvet förlorar padawanen fokus. Stenen och templet sjunker återigen ner och ingången förseglas bakom dem. Kanan förklarar att Ezra kommer att möta sina rädslor inuti templet. Han måste göra det ensam. Kanan kommer vänta vid ingången tillsammans med mästarna som dog väntandes på sina elever som aldrig återvände.

Ezra går in i templet. Efter att ha gått genom några mörka grottor kommer Ezra fram till tre dörrar. Han använder en ramsa för att välja väg men avbryts av Kanan. Hans mästare har bestämt sig för att följa med trots allt och säger åt Ezra att följa honom. Padawanen har svårt att hänga med och tappar bort Kanan.

Längre fram i grottan hör han en ljussabel och ett skrik. När han kommer fram finner han inkvisitorn ståendes över en skadad Kanan. När inkvisitorn närmar sig Ezra för att förgöra honom attackerar Kanan i hopp om att rädda sin lärling. Men inkvisitorn är för stark. Han hugger Kanan i bröstet och sparkar sedan jediriddaren utför en klippkant och ner i djupet.

Ezra är fast besluten att hämnas Kanan. Han drar till sig sin mästares ljussabel men kan inte tända den. Inkvisitorn närmar sig. När Ezra försöker undvika ljussabelshuggen halkar han av klippkanten. Han faller hjälplöst.

Till slut så slår Ezra I botten men upptäcker att han är ombord på Ghost. Han hör hur besättningen är mitt i ett samtal där de pratar om deras tvivel och ogillande av honom. Han blir sårad av deras ord.

Zeb upptäcker att padawanen har hört konversationen och förklarar att det inte är något personligt. Ezra inser att det hela inte stämmer. Hän är ju i templet, inte ombord på Ghost. Men precis när han tittar bort hör han ljudet av en ljussabel. Pojken backar skrämd ut ur rummet medan hans vänner skriker efter hjälp.

Dörren öppnas och inkvisitorn uppenbarar sig. Hans vänner är döda. Ezra springer och inkvisitorn följer efter tills han har fångat padawanen vid en dörr.

När dörren öppnas faller Ezra återigen genom tomheten. När han landar är han tillbaka i templet. Han inser att han kan överleva ensam om han måste och att han kan hjälpa sin mästare om Kanan fortfarande är vid liv.

Men återigen så uppenbarar sig inkvisitorn. Ezra backar undan och säger att han vet att allt som hänt bara var en illusion. Inkvisitorn intygar att han inte är en illusion och bevisar det genom att ta tag i Ezras ansikte.

Inkvisitorn hånar Ezra. Men pojken börjar lära sig att hantera sina rädslor. Han är rädd för att svika sina vänner och sin mästare men inte för att dö. Ezra står upp. Inkvisitorn svingar ilsket sin ljussabel men den passerar rakt igenom padawanen.

När Ezra öppnar ögonen är han vid liv och inkvisitorn borta. Men han är inte ensam. En röst talar till honom. Rösten ber Ezra att följa med så att han mer tydligt kan se vad han tidigare inte kunde se. Rösten säger sig vara en vägledare. Ljusklot uppenbarar sig framför Ezra och leder honom genom en av templets dörrar.

Undertiden så har Kanan börjat bli orolig för sin elev. Men den mystiska rösten lugnar honom och ber honom att vara tålmodig så som han blev lärd. Kanan känner igen rösten. Den tillhör mästare Yoda. Kanan är chockad. De pratar om att Kanan tvivlar på sig själv som en mästare.

Yoda fortsätter att leda Ezra genom templet. De kommer återigen fram till vägskälet med de tre dörrarna. Ezra frågar vilken väg han ska gå och Yoda svarar att Ezra måste välja sin väg själv. Ezra väljer att gå genom den mittersta dörröppningen.

Yoda berättar för Kanan att det här är farliga tider för Kanan och hans lärling. Kanan lovar att han inte tänker låta Ezra gå vilse så som han själv gjorde.

Ezra går in i ett stort, runt rum. Yoda frågar honom varför han vill bli en jedi. Ezras svar leder honom ner för en väg kantad med ilska då han säger sig vilja få Imperiet att lida för allt det har gjort. Den gamle jedimästaren känner en stor vrede och fruktan i pojken men lyckas till slut nå fram till honom. Ezra erkänner att han bara vill skydda sina vänner då de är osjälviska och får andra att känna sig levande genom deras godhet.

Yoda blir nöjd med Ezras svar. Han säger att padawanen har en svår väg framför sig men att han fortfarande kan bli en jediriddare.

Ett blått, skimrande ljus landar i Ezras händer. Det är en kristall. När Ezra återförenas med Kanan får han förklarat att det är en kyberkristall, hjärtat av en ljussabel.

Tillbaka ombord på Ghost kommer Ezra ut ur sin inkvartering. Tillsammans med delar som har skänkts av hans vänner har han använt kyberkristallen för att bygga en ljussabel och tagit det första steget på sin resa som jediriddare.

 

Avsnittsinformation

Titel:
Jediriddarens väg

Originaltitel:
Path of the Jedi

Arbetstitel:
Enlightenment

TV-premiär: 
5 januari 2015 (USA)
5 april 2015 (Sverige)

Avsnittsnummer:
Säsong 1, avsnitt 10

Produktionsnummer:
111

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Dave Filoni

Manus
Charles Murray

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Alex McDonnell

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Inkvisitorn
Jason Isaacs

Yoda
Frank Oz

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Zeb Orrelios
Björn Bengtsson

Inkvisitorn
Roger Storm

Yoda
Gunnar Ernblad