Sammanfattning

En stjärnjagare svävar över Lothal. En skyttel flankerad av en eskort av TIE-jaktskepp lämnar det stora skeppet och landar vid det kejserliga högkvarteret på Lothal. Minister Maketh Tua, agent Kallus och inkvisitorn väntar på deras besökare.

Stormoff Tarkin har kommit till Lothal för att personligen sätta stopp för upprorsmakarna och ger samtidigt de övriga imperieledarna en avhyvling för deras misslyckande i ärendet. Både Kallus och Tua erkänner att de har uttömt alla resurser för att fånga rebellerna men har insett att de är svårfångade.

När minister Tua påstår att ledaren för rebellerna är en jediriddare skäller Tarkin ut henne. Tarkin berättar att han en gång kände en jediriddare och vet att alla dog ut. Han ämnar söka upp brottslingen och bevisa att denne inte är vad han påstår sig vara.

Samtidigt så jagas Ezra, Kanan och Sabine på svävarcyklar av lokala kejserliga styrkor ledda av kommendant Aresko och uppdragsgivare Grint. Jakten leder dem in i en liten stad där rebellerna skyndar ner för gatorna medan de kejserliga styrkorna delar upp sig för att försöka ringa in dem. Men de misslyckas att fånga dem då rebellerna strategiskt lyckas slå ut sina förföljare.

Ezra, Kanan och Sabine återvänder till Ghost där Zeb och Hera tittar på en exklusiv HoloNet-intervju av Alton Kastle med Gall Trayvis. Den förrädiska senatorn visar upp en bild på Lothals rebeller, målar ut dem som skurkar och erbjuder en belöning för deras tillfångatagande. Kanan får en idé. Besättningen ska skicka ut ett eget inspirerande meddelande via Imperiets kommunikationstorn.

I det kejserliga högkvarteret på Lothal har Tarkin tagit över befälet. Han kallar in kommendant Aresko och uppdragsgivare Grint. Han frågar dem om detaljer runt upprorsmakarna på Lothal, och jämför dessa rebeller med andra celler. Men Tarkin är mest bekymrad över jediriddaren och vad denne representerar i folkets ögon. Aresko och Grints oförmåga att ta hand om jediriddaren har underminerat Imperiets ställning som trygghet och styrka i samhället. Tarkin tänker inte tolerera det.

Men en outtalad befallning beordrar Tarkin inkvisitorn att döda de två officerarna. Tua och Kallus häpnar över Tarkins råhet. Tarkin säger att från och med nu kommer misslyckande att få konsekvenser. Han beordrar Kallus att skicka ut sonddroider. De kommer att hitta rebellerna och se till att inga följer i deras fotspår.

Kanan, Ezra och Sabine rekognoscerar kommunikationstornet. Det sänder vidare all imperiekommunikation på planeten inklusive Imperiets HoloNet-sändningar. De lägger märke till en kejserlig sonddroid. Den ser inte rebellerna men de måste handla fort innan den lägger märke till deras svävarcyklar.

Ezra använder Kraften för att göra en koppling till en lothkatt. Det lilla djuret angriper droiden och får den att krascha ner i marken. Rebellerna tar sig till sina fordon och skyndar sig därifrån. Men sonddroiden är inte helt deaktiverad utan skickar iväg en bild på rebellerna till Imperiet.

Agent Kallus presenterar bilden för Tarkin som snabbt inser att kommunikationstornet är målet för rebellernas aktivitet. Kallus vill förstärka säkerheten kring tornet men Tarkin beordrar honom att i stället gillra en fälla för upprorsmakarna.

Innan uppdraget börjar verkar Ezra upprörd. Han är inte säker på att de borde fortsätta. Han vill inte förlora sina vänner på samma sätt som han förlorade sina föräldrar. Men Kanan säger att de måste fortsätta framåt och vara beredda på att offra för ett ändamål som är större än dem själva.

Sabine leder attacken och drar till sig vakternas eld medan Zeb smyger sig fram bakifrån. Tillsammans tar de ut hela vaktstyrkan och tillåter de andra att anlända.

Väl inne i tornet börjar Chopper installera en dataspik som kommer låta dem ta kontroll över sändningarna. Men fler kejserliga soldater har anlänt, och bland dem inkvisitorn.

Chopper är klar med sin uppladdning men de kejserliga soldaterna närmar sig och gruppen kan inte lämna tornet genom huvudingången. Kanan skickar in dem igen, tänder sin ljussabel och gör sig redo för strid.

Inkvisitorn hoppar ner från ett krigsskepp och Kanan går till attack. Samtidigt så har besättningen tagit sig högst upp i tornet. Ezra tittar hjälplöst på medan inkvisitorn använder Kraften för att trycka fast Kanan mot väggen.

Hera anländer i Phantom för att rädda gruppen men Kanan hålls fortfarande fast av inkvisitorn. Phantom beskjuts av luftvärn och för att rädda sina vänner beordrar Kanan de andra att fly och lämna honom kvar. Hera säger att det inte är ett alternativ. Men när eldgivningen tilltar har de inget annat val.

Tillbaka på Ghost slutför Ezra gruppens uppdrag. Han gör en sändning där han uppmanar till mod att stå upp emot Imperiets förtryck.  Meddelandet hörs på gatorna över hela Lothal och flera andra system.

Kallsinnigt ger Tarkin ordern om att förstöra kommunikationstornet. Kanan kan inte tro sina ögon medan tornet faller samman och sändningen bryts.

Ezra är inte säker på om någon har hört hans meddelande, men Hera är övertygad om det. De är båda överens om att kampen inte är över.

 

Avsnittsinformation

Titel:
Ett rop på handling

Originaltitel:
Call to Action

Arbetstitel:
Insurgents

TV-premiär: 
9 februari 2015 (USA)
26 april 2015 (Sverige)

Avsnittsnummer:
Säsong 1, avsnitt 13

Produktionsnummer:
114

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Steward Lee

Manus
Greg Weisman
Simon Kinberg

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Joe E. Elwood

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Agent Kallus
David Oyelowo

Alton Kastle och stormsoldat #1
Steve Blum

Kommendant Aresko och uppdragsgivare Grint
David Shaughnessy

Gall Trayvis
Brent Spiner

Stormoff Tarkin
Stephen Stanton

Minister Maketh Tua
Kath Soucie

Inkvisitorn
Jason Isaacs

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Zeb Orrelios
Björn Bengtsson

Agent Kallus
Daniel Goldmann

Inkvisitorn
Roger Storm

Kommendant Aresko
Magnus Mark

Uppdragsgivare Grint
Fredrik Granberg

Stormoff Tarkin
Gustav Levin

Alton Kastle
Daniel Sjöberg

Minister Maketh Tua
Michaela Jolin

Övriga röster
Daniel Sjöberg
Joakim Jennefors
Michaela Jolin